Tato akce se uskuteční již potřicáté v Dolním Městě na Havlíčkobrodsku spolu se Svatomartinským posvícením. Úvodní část je na programu již tuto sobotu 9. listopadu, a připraven je na ni duchovní a kulturní program. Ten je tentokrát zaměřený hlavně pro děti a rodiče. O týden později se těšte na komentované prohlídky s hudebním doprovodem.

„Po obě soboty od 13 do 16.30 hodin budou pro veřejnost zpřístupněny k individuálním prohlídkám tři středověké kostely se vzácnými malbami ze čtrnáctého století, které se nacházejí nedaleko hradu Lipnice: kostel svatého Martina v Dolním Městě, svaté Markéty v Loukově a svatého Jiří v Řečici," prozradila Vlaďka Bartáková za Přátele podlipnických kostelů, kteří akce pořádají.

Tuto sobotu začnou slavnosti v kostele svatého Martina v Dolním Městě ve 14 hodin poutní mší svatou, kterou bude sloužit Martin Brousil. Hudební doprovod zajistí vokální soubor Gontrassek pod vedením Jana Bati.

Program pokračuje v 16.30 hodin v dolnoměstské hospodě U Muchů divadelním představením pro děti i dospělé nazvaným Tajné heslo. „Na motivy knihy Daisy Mrázkové Haló Jácíčku zahrají poetické představení studenti gymnázia Přírodní škola pod vedením Magdaleny Bartákové. Tajné heslo propojuje činohru, animovaný film a stínohru, a vytváří tak snový svět, ve kterém se odehrává dobrodružství velkého přátelství," dodala Bartáková.

O týden později je připraveno Podlipnické putování, které provede návštěvníky sérií komentovaných prohlídek po interiérech všech tří kostelů. Začíná se ve 14 hodin v Řečici. Prohlídky kostelů doplní duchovní hudba v podání pěveckého souboru Tucet z Humpolce.

Obě soboty bude v kostelích probíhat veřejná sbírka, jejíž výtěžek bude věnován na další opravy kostelů.

Kateřina Malá