Chráněný je zde doslova každý keř. Veškeré stavební kroky a terénní úpravy musí odsouhlasit Chráněná krajinná oblast Železné hory (CHKO). „Musíme se pochlubit, že i v ekonomicky náročné době, kdy mezilidské vztahy nebývají nejlepší, je naše obec soudržná i co se týče ochrany životního prostředí a vzhledu obce," zdůrazňuje při každé příležitosti starosta Jiří Zatřepálek.

Kouzelná krajina, čistý vzduch, chalupy staré několik století. Podmoklanský katastr patří díky tomu k vyhledávaným turistickým lokalitám. Nic však není zadarmo.

Podmoklany se mohou pochlubit i malým skanzenem. Konkrétně je to osada Hudeč. Některé objekty jsou staré více než 150 let, slouží k trvalému bydlení, jiné jen k rekreaci. Pokud se v této lokalitě začnou provádět stavební práce, je podle starosty nutné, obrazně řečeno, ke každému kopnutí do země objednat archeologický průzkum. „To znamená, že každou stavební úpravu musíme konzultovat s ochránci přírody. I když se rozhodneme stavět obyčejnou autobusovou zastávku, přijde odborný architekt a nastíní, jak by měla vypadat, aby nerušila přirozený ráz krajiny," dodal starosta.