Podoubraví tak v budoucnu už žádná velká voda nezaskočí.

Do projektu protipovodňového opatření SVOP, který započal již na jaře loňského roku, se zapojilo od začátku jedenáct obcí ze sedmadvaceti členských obcí svazku.

„V současné době je projekt úspěšně dokončen, a to i přesto, že termín dokončení bylo třeba prodloužit" informoval předseda SVOP a zároveň starosta Libice nad Doubravou Václav Venhauer. Projekt se podle jeho slov skládá ze dvou částí. Jednou z nich jsou digitální plány a mapy. Zpracovala je firma Šindlar z východních Čech. Druhou část protipovodňové ochrany tvoří výstražný a varovný systém různých čidel a srážkoměrů v profilech místních potoků i řeky Doubravy, včetně bezdrátového rozhlasu. „Konkrétně v Libici byl instalován bezdrátový rozhlas napojený na integrovaný záchranný systém Kraje Vysočina. Na řece Doubravě je protipovodňové čidlo.

Protipovodňový systém v každé jednotlivé obci je k nahlédnutí i na webu," upřesnil Venhauer. Tyto systémy instalovala firma Mopos Comunication z Rokycan u Pardubic.

Vysvětlení, proč se do projektu tu nezapojily všechny obce SVOP, je jednoduché. Některé obce totiž už ochranný systém mají. Projekt protipovodňové ochrany je finančně náročný, ale naštěstí se Svazku obcí Podoubraví podařilo získat státní dotace.

O výdaje se obce svorně podělily

Celková částka na protipovodňové opatření byla zhruba 5,9 milionu korun, ale devadesát procent výdajů pokryly dotace ze Státního fondu životního prostředí. „O zbývající výdaje se obce zapojené do projektu podělily, a to na základě rozpisu rozpočtové částky," upřesnil Venhauer s tím, že u nich varovný protipovodňový potřebovali hlavně v dolní části Libice a kolem čističky odpadních vod. „Sami bychom se do takové akce těžko pustili," konstatoval Venhauer. Na projektu se samospráva v Libici podílela částkou převyšující 100 tisíc korun, ve vlastní režii by to bylo mnohem dražší.

Protipovodňovou ochranu uvítala rovněž obec Dolní Sokolovec. „Trápí nás lokální záplavy, stačí, když u nás tři dny intenzivně prší," popsal již na začátku projektu situaci v obci starosta Tomáš Frühbauer.

I této obci se protipovodňová ochrana finančně vyplatí.

Firma Mopos připravila harmonogram, odsouhlasila digitální plány obcí. Technici uskutečnili v jednotlivých obcích průzkum a na jeho základě byla připravena projektová prováděcí dokumentace. Firma má s instalací protipovodňových ochranných systémů bohaté zkušenosti. V minulosti instalovali protipovodňový systém v Ledči nad Sázavou, a to včetně kamer. Další protipovodňový systém zavedla i v Přibyslavi.

Do systému protipovodňového opatření SVOP se zapojily Krucemburk, Libice nad Doubravou, Bezděkov, Dolní Sokolovec, Klokočov, Maleč, Nová Ves u Chotěboře, Podmoklany, Jeřišno, Uhelná Příbram a Sloupno.