„Naše městská samospráva postupně napravuje dlouhodobé zanedbání péče o toto odvěké pohřebiště, které před společenskými a politickými změnami bylo již bez příslušné piety k pohřbeným občanům Německého a Havlíčkova Brodu a jeho okolních obcí určeno k likvidaci. Přitom podle mého soudu jde o místo pevně zakotvené v dějinách města, má neobyčejné kouzlo génia loci a je nenahraditelným dokladem hřbitovní kultury," řekl Deníku místostarosta Havlíčkova Brodu Čeněk Jůzl (KDU-ČSL).

Již dříve, a nyní od konce loňského října znovu, mohou pozůstalí po zemřelých pohřbených na tomto hřbitově číst výzvu Městského úřadu, aby se co nejdříve přihlásili k hrobovému příslušenství u provozovatele pohřebiště, tedy Technických služeb v ulici Na Valech. „Potřebujeme si vyjasnit vlastnické vztahy zejména k hrobům dlouho neudržovaným, zanedbaným, mnohdy i propadlým, a rovněž tak k hrobovému příslušenství, tedy především k pomníkům, některé z nich mají vysokou cenu kamene i jeho uměleckého opracování," uvádí Čeněk Jůzl.  Podrobné zmapování všech rovů umožní uzavřít nové nájemní smlouvy a do opravených, dnes ještě vytlelých a prázdných hrobů bude opět možné pohřbívat, ale pouze urny.

Město pro letošek  uvolnilo 1,3 milionu

Nakolik zůstane zachován původní text na náhrobcích, bude záležet na historické a výtvarné hodnotě každého pomníku, i na tom, zda v hlubině leží ostatky osobnosti, která se podílela na dějinném vývoji Německého, resp. Havlíčkova Brodu.  Připomeňme, že na hřbitově jsou např. pochováni rodiče Karla Havlíčka Borovského a básníkova dcera Zdeňka, bývalí starostové města, nejvyšší představitel českého hasičského hnutí František Raupach, spisovatel Artur Tuma-Patry, sochař a kameník Leopold Louvar, autor mnoha zdejších náhrobků. Osm hrobů je ze zákona prohlášeno za národní památku. Z rozpočtu města pro letošní rok bylo na záchranu hřbitova vyčleněno téměř 1,3 mil. korun. Rekonstrukční práce přibližně na jedné pětině hřbitova (oprava cest, osvětlení, kanalizace, zeleň) začnou ihned po schválení územního povolení. Již dříve byl opraven hřbitovní kostel sv. Vojtěcha, je z druhé poloviny 16. století, ale pravděpodobně stojí na místě románského kostelíka. Opravy se již také dočkala vstupní renesanční brána s městským znakem z roku 1617.

Ivo Havlík