Průčelí novoměstského zámku, kde sídlí Horácká galerie, se dočkalo zásadní proměny. V loňském roce zde probíhaly restaurátorské úpravy. Hlavní pozornost se zaměřila na dvě dominanty zámku, pískovcové vázy z 18. století.

Pravou z dvojice váz umístěných na průčelí novoměstského zámku, kde sídlí Horácká galerie, bylo nutné kvůli jejímu stavu nahradit kopií.
Kopie vázy zdobí průčelí Horácké galerie, originál je na nádvoří

„Při pracích restaurátoři zjistili, že jedna z nich je natolik poškozená, že ji nelze vrátit na původní místo a musela být vytvořena její věrná kopie,“ uvedla Romana Bendová z odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Vysočina.

Důležitého úkolu, vytvořit kopii poškozené vázy, se ujal devatenáctiletý student Nicolas Vrána. Úkol pro něj byl zároveň závěrečnou zkouškou studia na uměleckoprůmyslové akademii ve Světlé nad Sázavou. Práce mu zabraly několik týdnů. Váza je vytvořená z božanovského pískovce. Z kvádru o základně 89 x 89 cm a výšce 75 cm musel student postupně odsekat asi dvě třetiny kamene.

„Na její vznik dohlíželi mistři odborného výcviku Martin Roháček a Boleslav Dlouhý. Její instalaci provedl restaurátor Daniel Bartoš a udělal tak finální tečku za obnovou atiky průčelí zámku,“ dodala Romana Bendová. Na výrobu vázy a jejího osázení věnoval Kraj Vysočina 75 tisíc korun.

Demolice mostu na silnici I/34 mezi Ždírcem nad Doubravou a Novým Ranskem.
Most nad Doubravkou je už minulostí

Světelská akademie vychovává umělce, s jejichž díly se lidé mohou potkávat i jinde. Škola pravidelně spolupracuje třeba se světelskou radnicí, pro kterou studenti připravují zajímavé návrhy úpravy města a chystají sochy do místního zámeckého parku. Právě tady mohou kolemjdoucí narazit na jedno z děl, pod kterým je podepsaný Nicolas Vrána. Je jím socha s názvem Peklo chce Tebe! u Čertovy lávky. Originální model pekelníka, který jakoby vylézá z podzemí a hrozí na kolemjdoucí prstem, byl vybrán z ostatních návrhů světelskou veřejností.