Na Havlíčkobrodsku je hlavním organizátorem této humanitární akce nezisková organizace Potravinová banka Vysočina. Hlavní sklad je v Ledči nad Sázavou v objektu bývalé výrobny léčiv.

Možnost nakoupit a darovat trvanlivé potraviny dostanou zákazníci ve velkých i menších městech napříč republikou v prodejnách Tesco, Penny Market, Kaufland, Albert, Globus a dm. obchodů, které se zapojily, je bezmála třikrát více, než při loňském premiérovém ročníku této humanitární akce.

Národní potravinovou sbírku organizuje platforma Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy. Akce se uskuteční pod záštitou ministra zemědělství Mariána Jurečky.

„Na sbírce bude spolupracovat zhruba 2 000 dobrovolníků, což je dvojnásobek loňského počtu," říká Pavlína Kalousová z Byznysu pro společnost. Sbírka se snaží reagovat na skutečnost, že v Česku je 15,4 % obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením.

Darované potraviny podpoří lidi v nouzi, jako jsou matky s dětmi, klienti azylových domů či postižení. Zakladateli Potravinové banky Vysočina, jsou Oblastní charita Havlíčkův Brod, Háta a Nadace Jindřicha a Ičky Waldesových. Kraj Vysočina přispěl na provoz potravinové banky v kraji 200 tisíci korunami.

Národní potravinová sbírka je celonárodní charitativní sbírkou potravin. Z obchodů, kde potraviny kupují zákazníci a následně je darují do sběrných košů, putují potraviny do potravinových bank. Ty je pak postupně přes neziskové organizace rozdělují konkrétním lidem, například matkám s dětmi, mentálně či tělesně postiženým nebo lidem bez domova. Potraviny darují i samotné firmy.

Podle posledního výzkumu společnosti IPSOS je do Národní potravinové sbírky ochotno přispět 64 % Čechů (září 2014). V roce 2013 bylo při prvním ročníku sbírky vybráno 66 tun jídla. Do sbírky se zapojí a svou prací přispějí aktivně asi dvě tisícovky dobrovolníků, což je dvakrát více než loni.