Na odbahnění této přehrady ale povodí pořád peníze nemá.

Na Sázavě v Havlíčkově Brodě podnik ještě plánuje v červenci zahájit rekonstrukci nábřežní zdi za 3,5 milionu korun. Povodí Moravy na Vysočině pro tento rok větší stavební investice nepřipravuje. Sdělili to zástupci obou povodí.

Rekonstrukce koruny a návodního líce hráze u Sedlice potrvá od května do října. U této přehrady zabírající skoro 40 hektarů podnik před několika lety zahájil také přípravy na odbahnění. Tyto práce zatím pokračovat nebudou.

„Odtěžení nánosů vodního díla Sedlice by mohlo být, vzhledem k vysokým nákladům akce, realizováno v případě existence vhodného dotačního titulu," uvedl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Podle povodí současný stav neovlivňuje funkci tohoto vodního díla.
Přehrada nedaleko obce Sedlice byla dokončena v roce 1927, její hráz je v koruně dlouhá 118 metrů. Patří mezi nádrže, které pomáhají udržet v dobrém stavu vodárenskou přehradu Švihov. Podle dřívějších údajů povodí by odbahnění Sedlice stálo 400 milionů korun.

Zanesením nádrže se zhoršily podmínky pro turistiku. Jen na území obce Sedlice se 140 stálými obyvateli je 215 rekreačních chat. „Kvůli tomu, že ta voda v nádrži není tak čistá, turistický ruch určitým způsobem ustává," řekl starosta Roman Cihlář. Riziko povodní pro samotnou vesnici asi nestoupá, protože obec leží nad hrází. „Ale v našem katastru jsou nějaké chaty, které by byly ohroženy," podotkl.
Povodí Moravy investovalo v minulých letech zhruba 180 milionů korun do protipovodňových staveb ve Velkém Meziříčí na Žďársku. Letos žádné větší stavby na Vysočině toto povodí neplánuje. S krajem bude spolupracovat na projektu Za čistou řeku Jihlavu, jehož cílem je navrhnout opatření ke zlepšení čistoty vody v této řece. Uvedla to mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

(čtk)