Podle  obyvatel, kteří v takových ulicích bydlí, by situaci vyřešily jednosměrky. Další města na Havlíčkobrodsku ale na tom nejsou  s dopravou o nic lépe.

„Bydlím v ulici Kosmonautů a v této ulici se mi zdá, že dopravní situace je kolikrát krkolomná. Jelikož tuto ulici přechází denně stovky lidí a dětí, které chodí do družiny, do školky a na dětské hřiště, se mi zdá i nebezpečná. Dle mého názoru by se tato ulice měla stát jednosměrnou, a to od diskontní prodejny směrem dolů k Penny marketu. V opačném sledu se dá dostat od Penny marketu k diskontní prodejně ulicí na Chmelnici," navrhl například Jaroslav Bláha, obyvatel jedné z ulic zatížených zvýšenou dopravou. Rada města Chotěboř se na svém nedávném zasedání zabývala komplexním řešením složité dopravní situace ve městě.

„Odbor dopravy a vnitřních věcí Městského úřadu Chotěboř předložil návrh na řešení této situace u některých ulic, mimo jiné i ulice Kosmonautů. V této ulici se nabízí možnost zřízení jednosměrky směrem z ulice Na Chmelnici do ulice Havlíčkova, kdy se situace s parkováním, stáním, průjezdem zlepší, řidiči nebudou muset couvat či vjíždět na chodník při vyhýbání a bude zachován jízdní pruh dle litery zákona," vyjádřil se k návrhu tajemník městského úřadu v Chotěboři, Jiří Fišera. Jakmile obdrží město vyjádření Dopravního inspektorátu Policie ČR k této záležitosti, bude radě města předložen návrh na umístění příslušného dopravního značení. Otázka je, co na vyšší počet jednosměrek řeknou řidiči.

S problematickou dopravou v Chotěboři se totiž město potýká už léta. Osobních aut přibývá. Ulice, hlavně ve staré zástavbě, jsou úzké, neboť v minulosti byla automobilová doprava mnohem řidší než dnes.

Jednosměrné ulice řidičům vadí

Už v roce 2007 řešila radnice tento problém tím, že z některých zvlášť zatížených ulic „vytvořila" jednosměrky, proti čemuž řidiči naopak hlasitě protestovali.

Tehdejší starosta Tomáš Škaryd ulice označené bílou šipkou na modrém podkladu bránil: „Jednosměrky představují jakési koncepční řešení dopravní situace ve městě." Podle něj byl a je hlavní problém v tom, že lidé staví auta na ulici. „Jednosměrky fungují jako bezpečnostní opatření," vysvětlil. Rozmach těchto dopravních změn odstartovalo zjednosměrnění lokality Na Bělišti. „Zjistili jsme, že ulice jsou pro zimní údržbu naprosto neprůjezdné, stejně jako pro větší techniku, kdyby v oblasti například vznikl požár," objasnil Škaryd. Doslova údiv vyvolala ale jednosměrka v ulici Hradební. Na zástupce města se snesla taková kritika, že radní změnili názor a po pár týdnech ji nechali odstranit.

S problematickou situací v dopravě se v současné době potýkají prakticky všechna města v okrese. Podle obyvatel Havlíčkova Brodu je město v dopravní špičce prakticky neprůjezdné. „Veškerou dopravu z centra města bych vyhnal," nechal se slyšet  Miroslav Marek. V současné době probíhá na území města navíc hned několik náročných stavebních akcí, jako rekonstrukce Masarykovy ulice, Žižkovy ulice, v Horní ulici se staví parkovací dům. To řidičům i chodcům působí stres.