Takové pocity zanechalo páteční promítání ojedinělého snímku Léto 2013 v samotném autorovi filmu a jistě i v mnoha návštěvnících představení, kteří do sokolovny v Havlíčkově Borové dorazili.

Jak už Deník dříve informoval, výtvarník z Borové Filip T.A.K. tři měsíce chodil po obci s kamerou v ruce, aby natočil zajímavé video.

Postupně navštívil zástupce z každého žijícího ročníku obyvatel, všem položil stejnou otázku a odpovědi sestříhal v jeden film. Nejstarší zdejší ročník zaznamenaný na filmovém plátně tak je 1920,  nejmladší pochopitelně 2013 a všichni odpovídali na otázku: „Co je pro vás v životě nejdůležitější?".

Našlapané hlediště

Právě v pátek měl jeho snímek v borovské sokolovně slavnostní premiéru. A dveře se tu opravdu netrhly, lidí totiž dorazilo až nečekaně mnoho. Návštěvníci se počítali na celé stovky a hlava na hlavě byla nejenom v hlavním sále, ale lidé se tísnili i na balkonech a přísálí. Podle mnohých místních obyvatel prý zdejší sokolovna takhle plná už hodně dlouho nebyla.

„Bylo to neuvěřitelné. Velkolepé, nečekané. Byl jsem opravdu dojatý a nesmírně překvapený. Když jsem nápad s natočením snímku dostal, nenapadlo by mě, jakou to nakonec dostane podobu," vydechl Filip T.A.K. nad doslova „našlapaným" hledištěm.

„I mí přátelé, kteří na premiéru dorazili odjinud a běžně žijí bohatým kulturním životem, byli celým pátečním večerem příjemně překvapeni. Musím poděkovat opravdu úplně všem, kteří s organizací vydatně pomáhali. Bez nich by se nic tak povedeného neuskutečnilo," podotkl výtvarník polského původu, který v rodišti Karla Havlíčka Borovského žije a tvoří už celá léta, a film Léto 2013 byl jen jednou z jeho mnoha aktivit, kterými oživuje zdejší kulturní život.

„Je to opravdu ojedinělý nápad. S ničím podobným jsem se doposud nesetkal a celý film má velkou hodnotu. Otázka, kterou autor lidem pokládal, je vlastně velice prostá, ale v tom je právě kouzlo díla. Navíc i takto dokázal lidi na malé obci spojit a vytvořil něco, co by mohla mnohem větší města Havlíčkově Borové závidět," konstatoval filmový znalec Jiří Čáslavský, který celý večer pomáhal spolumoderovat.

Páteční program v borovské sokolovně se však neskládal jenom ze samotného promítání hlavního snímku na plátno, které jinak už dlouho leželo ladem a bylo nutné jej proto alespoň částečně zrenovovat.

Filipovi přátelé z Havlíčkovy Borové totiž bez jeho vědomí narychlo natočili krátký snímek, ve kterém několika desítkám lidí položili otázku „Co se vám vybaví, když se řekne Filip T.A.K.?" a svůj výtvor také na pátečním promítání divákům i samotnému překvapenému Filipovi pustili.

„Naším cílem bylo hlavně Filipovi poděkovat," vysvětlila stručně jedna z autorek videa, Jana Havlíčková.

A ani to nebylo vše. Evidentně dojatý umělec dokonce obdržel z rukou starosty Oto Hájka čestné občanství.

To podle místostarosty Aleše Uttendorfského vzešlo hlavně z popudu učitelek místní základní školy.

„Má to být uznání za to, co u nás v Havlíčkově Borové pro společenský život bez nároku na jakoukoliv odměnu dělá," doplnil Uttendorfský.

Filip T.A.K. se tak stal prvním, kdo čestné občanství v Havlíčkově Borové získal.