„V roce 1946 zavítal do Havlíčkova Brodu prezident Edvard Beneš, a to u příležitosti oslav spojených se znovuodhalením pomníku Karla Havlíčka Borovského," podotkl havlíčkobrodský historik Michal Kamp. Dodal, že v roce 2006 město přivítalo i prezidenta Václava Havla a v roce 2007 to byl poprvé Václav Klaus. Ten do města přijel opakovaně. „Není bez zajímavosti, že někdejším Německým Brodem projížděli svého času i Tomáš Garrigue Masaryk a Emil Hácha. Ti na vlakovém nádraží krátce přerušili své cesty a přijali pozdravy od tehdejších představitelů města," dodal Kamp.

V éře komunistických prezidentů nepřijel do Havlíčkova Brodu žádný z nich. „Pouze tu byl, ovšem ne jako prezident, Antonín Zápotocký," podotkl Kamp.

Prezident republiky Miloš Zeman přijede do Havlíčkova Brodu v pátek zhruba dvacet minut před polednem. „Po setkání s představiteli města Havlíčkova Brodu na radnici zavítá i mezi občany. Setká se s nimi ve 12 hodin a dvacet minut na Havlíčkově náměstí před městským úřadem," sdělila mluvčí havlíčkobrodské radnice Alena Doležalová. Ta poznamenala, že prezident se podepíše také do pamětní knihy, k praporu města přidá prezidentskou pamětní stuhu a přebere oficiální dar. Posléze poobědvá se svým doprovodem a hosty v radniční restauraci. Od půl třetí se prezident bude věnovat novinářům. Poskytne exkluzivní rozhovor Deníku a o půl čtvrté uspořádá tiskovou konferenci, na níž zhodnotí svůj třídenní pracovní pobyt na Vysočině.

Ještě před návštěvou Havlíčkova Brodu přivítají Miloše Zemana také v Lípě. Prezident tam přijede krátce před půl jedenáctou. „Je mi velkou ctí, že na základě našich dosažených úspěchů v soutěži Vesnice roku navštíví naši obec prezident republiky Miloš Zeman v doprovodu hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka. Prezident si naši obec osobně vybral," řekl starosta Lípy Jiří Kunc. Ten dodal, že součástí návštěvy bude i setkání obyvatel s hlavou státu. „To se uskuteční na parkovišti u Základní školy a Mateřské školy Bohuslava Reynka v Lípě od 10.50 hodin. Při této příležitosti bude prezidentem republiky dekorován prapor obce pamětní stuhou a proveden zápis do obecní kroniky," podotkl starosta.

„Jsme opravdu moc rádi, že prezident přijede právě k nám. Tak významnou návštěvu jsme u nás ještě neměli, ale nějakou velkou trému z toho nemáme," nechala se slyšet obecní zastupitelka Marta Vencovská.

Ta je zároveň v Lípě koordinátorkou Místní akční skupiny, která v obci zajišťuje řadu kulturních a společenských akcí. Také v Lípě obdrží Miloš Zeman dar. „Co to bude, to je ještě tajné. Mohu pouze prozradit, že dar se vztahuje k obci a k významným osobnostem, které v ní pobývaly, například bratři Reynkové," naznačila Vencovská. Na otázku, na co by se při diskusi s Milošem Zemanem zeptala, odpověděla: „S největší pravděpodobností na problematiku migrantů," zamyslela se Vencovská.

První dáma navštíví věznici

S prezidentem republiky zavítá na Havlíčkobrodsko i jeho manželka Ivana.

Ta navštíví například ženskou věznici ve Světlé nad Sázavou. Očekává se, že si první dáma prohlédne především to oddělení, v němž si výkon trestu odpykávají odsouzené matky, které mají u sebe i své nezletilé děti. Těch je v současné době ve věznici devět.