Jak moc a jak dlouho? V tom mnoho maminek nemá jasno, těch správných doporučení jsou tucty, přitom podle dětské diplomované zdravotní sestry Aleny Lexové stačí používat zdravý selský rozum.

Přednášku na téma příkrmy a batolecí strava připravil v úterý pro maminky havlíčkobrodský Family Point. Podle zdravotní sestry se energetické nároky u dětí s věkem mění. Je třeba začít brát v potaz i fyzickou aktivitu, protože děti rostou a potřebují veškeré základní živiny.

„Děti do deseti let mají na těle navíc vrstvu takzvaného hnědého tuku pro termoregulaci, který se s věkem vytratí," prozradila zdravotní sestra jednu zajímavost. Pokud svědomitá maminka hledá informace na internetu a zadá heslo příkrmy a batolecí strava, „vyskočí" na ni stovky různých doporučení, včetně ukázkových jídelníčků, ze kterých ji nutně začne bolet hlava. Protože jednotlivá doporučení se často navzájem rozcházejí a to dost podstatně. „Rady se mění i s dobou. Něco jiného platilo před dvaceti lety, něco jiného dnes. Stejně tak každý pediatr má svoji metodu. Já maminkám radím, jít na to selským rozumem, sledovat, jak dítě prospívá a co mu svědčí a hlavně mít velkou trpělivost," zdůraznila zkušená zdravotnice.

Bezesporu zajímavé bylo, že pochválila kvalitu pitné vody, která u nás na Vysočině teče z kohoutků, takže ji mohou pít i malé děti, samozřejmě po převaření. „Když jsem bydlela v Hradci Králové, byla tam voda tak nechutná, že si místní chodili pro pitnou vodu do automatu," konstatovala Lexová.

Family Point v Havlíčkově Brodě je místo, kde mohou rodiče pečovat o malé děti a získat informace pro podporu rodiny. Návštěvníci se mohou obrátit na pracovnici, která jim zprostředkuje rodinné, sociální, psychologické nebo právní poradenství. První Family Point vznikl roku 2009 v Brně. Konkrétně v Havlíčkově Brodě Family Point funguje už asi tři roky.