Legislativní rada vlády vrátila Ministerstvu životního prostředí k dopracování nový zákon o odpadech, což pro Přibyslav znamená další nejistotu v nakládání s odpady.

„Nový zákon měl umožnit původcům odpadů, tedy primárně obcím, a celé České republice připravit se na zákaz skládkování v roce 2024. Ve volné kapacitě naší skládky máme zatím jistotu, že budeme schopni směsný komunální odpad nadále likvidovat," vysvětlil Kamarád.

Jak podotkl, musí město doufat, že zákonodárci pochopí, že je zcela nezbytné schválit nový zákon o odpadech co nejdříve. „Věřím, že po připomínkování nebude nový zákon spoléhat v likvidaci směsného komunálního odpadu pouze na spalovny," konstatoval Kamarád. Městu se jedná hlavně o to, jak naložit s poslední částí skládky. Zda ji opravdu celou připravit a využít pro komunální odpad. Celá skládka komunálního odpadu v Ronově včetně sběrného dvora má rozlohu asi 10 hektarů.

Ale už teď je jasné, že změna systému nakládání s komunálním odpadem bude znamenat pro města, která nyní skládky vlastní, finanční ztráty.

Skládka v Ronově vynáší městu Přibyslav až dvacet milionů korun ročně. Celkem 16 milionů korun činí na skládce příjmy z poplatků za uložení komunálního odpadu, který platí města a obce. Dalších 4,5 milionu korun je takzvaný hospodářský výsledek.