Pro stovky lidí nejen z Přibyslavi na Havlíčkobrodsku je nejatraktivnějším bodem programu tradiční výstava a ochutnávka mléčných výrobků. Aby se na výstavu dostali, neváhají zájemci stát dlouhou frontu. Zda budou fronty i letos, se ukáže už tuto sobotu. Součástí akce je ale také kulturní program.

Přibyslavské slavnosti začínají už v pátek, a to v přibyslavské základní škole v pět hodin odpoledne, kdy začne vernisáž výstavy fotografií. „Jde o fotky z průběhu přestavby školy, jsou tam snímky stavu před a po rekonstrukci. Lidé si ale mohou prohlédnout i snímky z činnosti školy a také obrázky od dětí," prozradil ředitel školy Petr Adam. Dodal, že o prohlídku školy byl v minulých letech značný zájem, a nyní by mohla být návštěvnost ještě vyšší vzhledem k tomu, že budova prošla náročnou přestavbou.

V sobotu začne program Mlékárenského dne v 8.45 hodin na Bechyňově náměstí. Až do 14 hodin bude otevřena výstava v radničním sklepení. „Mlékárenský den v Přibyslavi je v rámci České republiky ojedinělou výstavou svého druhu. Součástí výstavy, která je připravena v atraktivním prostředí radničních sklepů, je vyhlášení nejlepších hodnocených mléčných výrobků a jejich ochutnávka," uvedli pořadatelé.

Koncerty v centru

Na Bechyňově náměstí se postupně vystřídá řada interpretů, zahrají třeba Jazz Quintet, akordeonistka Jana Blažková či Jiří Juránek a UDR. Atraktivní bude i soutěž v pití mléka či krajská výstava ovcí a koz.

V rámci Dnů evropského dědictví se v Přibyslavi bude možné zdarma podívat například i do středověké štoly pod farou, městského a hasičského muzea či na gotickou věž. „V expozici muzea mohou lidé vidět výstavu o druhé světové válce," uvedla Anna Šauerová z muzea. Doplnila, že za tento jediný den jej navštíví zhruba pět až šest stovek lidí.

Dobrovolní hasiči na cvičišti pořádají od 14 hodin soutěž O pohár města Přibyslav a večer také taneční zábavu.

V kulturním domě se od 18 hodin uskuteční slavnostní koncert základní umělecké školy a předání Cen města Přibyslav. Na Bechyňově náměstí potom v devět hodin večer vypukne ohňostroj.

Nejen věřící se v neděli mohou zúčastnit od půl desáté dopoledne slavnostní mše na Bechyňově náměstí.

Zájemci navíc mohou v sobotu i v neděli zajít na přibyslavské letiště, odkud budou startovat rekreační lety.

Kateřina Malá