Prohlídku školy si v sobotu nenechalo ujít 500 lidí za dopoledne. První úřední kroky vedoucí k zahájení rekonstrukce školního areálu začaly v říjnu 2009.

Projekt zpracovala odborná firma z Prahy. Žádost o stavební povolení následovala v létě roku 2010. Práce na stavbě začaly v únoru roku 2012. Na provedení stavebních prací se podílely dvě firmy. Společnost Unistav Brno a Metrostav Praha společně s havlíčkobrodským Stavointerérem.

Hlavní část stavebních prací se odehrála v letech 2013 a 2014, kdy vznikl v areálu školy zcela nový pavilon, zmizela nevyhovující budova KORD, vystavěly se například spojovací koridory, tělocvična, parkoviště před budovou, rekonstrukcí prošly i suterény, podkroví a vznikla rovněž další nový budova s terasou a mnoho nových moderních učeben.

Zřizovatelem školy je město Přibyslav.

Výuka v náročných podmínkách

Závěrečné kolaudační rozhodnutí padlo v únoru letošního roku.

Investice do stavby přesáhly 164 miliony korun. „Hlavně pro učitele nebylo vůbec snadné spojit dohromady školní výuku a stavební práce, protože, jak konstatovala jedna z učitelek, někdy je těžké s výkladem u tabule konkurovat stavebnímu jeřábu v činnosti," podotkl ředitel školy Petr Adam, s tím, že škola v Přibyslavi se modernizuje nejen zvenku, ale také zevnitř.

Do budoucna se chce společně s místními firmami ACO a SC Metal soustředit víc na technické obory, které dnes tolik na trhu práce chybějí.

„V souvislosti s otevřením školy slavíme i 120 let od otevření první měšťanské školy v Přibyslavi. Už tehdy lidé věděli, že vzdělání znamená lepší budoucnost. Částka 164 milionů se zdá na první pohled vysoká, ale věřím, že se v budoucnu městu vrátí," zdůraznil starosta města Martin Kamarád.

Technický dozor na stavbě zajišťoval Radek Wasserbauer.

„Spojením dvou stavebních firem vznikl velmi zajímavý komplex. Důležité je zmínit, že i přes velikost stavby a její náročnost zde nedošlo k žádnému úrazu. Jinak si dovolím poznamenat, že částka 164 miliony není zas tak vysoká. Školu jsme stavěly v době, kdy ve stavebnictví panovala krize," vysvětlil Wasserbauer.

V době krize bylo zakázek málo. „Kdybychom školu stavěli dneska, byly by náklady mnohem vyšší," zdůraznil technik.

S tím souhlasil i bývalý ředitel Ota Benc, který kdysi s návrhem na rekonstrukci a modernizaci školy přišel. „Konečné dílo jsem si představoval trochu jinak, ale i tak výsledek stojí za to. Souhlasím s názorem technika. Viděl jsem podobnou školu stavět v době, kdy ve stavebnictví krize nebyla. Ta škola stála 400 milionů," konstatoval Benc.

Škola má dokonce vlastní saunu

Přibyslavská škola má kapacitu až šest stovek žáků, sloužit svému účelu by měla bez větších problémů aspoň padesát let.

Na prohlídku moderního školního areálu se vydali nejen místní, ale přijeli i návštěvníci z širokého okolí. Například Lucie Kletečková a Lenka Charamzová přijely z Havlíčkova Brodu.

„Chodíme do školy do Sadů. Pozvala nás kamarádka, která do téhle školy chodí. Měla pravdu, škola je moc pěkná. Hlavně je zajímavé to spojení barev," svěřily se obě školačky. Moderní učebny, dostatek prostoru, zajímavý design, to vše oceňují hlavně přibyslavští žáci.

„Je to paráda, hlavně to moderní atrium. Třídy jsou nově vybavené, učebna chemie je přímo úžasná, jděte se tam podívat," lákali dva školáci, Miloš Adamec a Petr Kubát.

A nejen to. Škola má rovněž moderní přednáškový sál, dokonce vlastní saunu, kterou samozřejmě bude moci využívat i veřejnost. Ti, kteří navštěvovali přibyslavskou školu v minulosti, by ji v novém kabátě nepoznali.

„Chodil jsem do přibyslavské základky před pětatřiceti lety. Dneska bych ji nepoznal. Nový vzhled se mi líbí, ale ztratil bych se tady. Je to hotové bludiště," poznamenal jeden z bývalých žáků, Vítězslav Čejka.

V rámci Dne otevřených dveří si mohli návštěvnici rovněž zakoupit knihu, jejímž autorem je ředitel školy Petr Adam. Almanach mapuje 120 let školství v Přibyslavi a nabízí podrobné seznamy vyučujících i zaměstnanců.