Trestní oznámení na neznámého pachatele podala Záchranná stanice Pavlov na Havlíčkobrodsku. Podle jejího vedoucího Zbyška Karafiáta právě zde tělo uhynulého vzácného dravce skončilo. Předal ho tam provozovatel záchranné stanice živočichů v Telči Pavel Dvořák, který orla v lese u Olšan s nálezcem vyzvedl. „Volal mi muž, který ho našel. Zašel jsem s ním na místo a mrtvého ptáka převezl do Pavlova," uvedl.

„Pták je v plné kondici, nebyl vysílený, zraněný nebo nemocný. Je vidět, že zemřel náhle," vysvětlil po nálezu Václav Hlaváč z havlíčkobrodské Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Orli se vracejí

„Orel mořský se teď na Vysočině mírně rozšiřuje. Ale bohužel se potkává s tímto nebezpečím," řekl Hlaváč. Loni nikdo na otráveného orla mořského neupozornil, ale o rok dřív řešili ochránci tři takové případy.

„Takové případy jsou bohužel stále časté, přestože jsme to už několikrát řešili s policií," řekl Hlaváč. Traviči prý otrávené návnady, například ryby, nekladou kvůli orlům. Tito ptáci na ně přesto často doplácejí, protože se z velké části živí mršinami.

V Pavlově nyní podle Zbyška Karafiáta čekají, až policie rozhodne o pitvě orla, která by měla potvrdit, zda byl otrávený zakázanou látkou karbofuran.

Poznamenal, že na pomezí Jihočeského kraje a Vysočiny to není první případ.

„Je vždy těžké prokázat, že orla někdo otrávil úmyslně. „Návnadu mohl sežrat i v Rakousku a tady zemřít," říká policejní mluvčí Lenka Holická.

Jed hrozí i lidem

V České republice byl karbofuran v prodeji až do prosince 2008 pod jménem Furadan. Nyní je zakázaný. V posledních letech je karbofuran zneužíván k otrávení návnad, které pak zabíjejí šelmy a dravé ptáky. V uplynulém týdnu se případy otrávených psů opět objevily na Třebíčsku.

Karbofuran je nervový jed. Jeho působením jsou blokovány nervové vzruchy, což vede k ochrnutí dýchacího svalstva a ke smrti udušením. „Trávení živočichů je velice nebezpečné, ale v poslední době se  dost rozmáhá. Jed je nebezpečný i pro lidi. Návnady se může dotknout nebo ji ochutnat třeba dítě. Poškození organismu je pak nezvratné," varuje Zbyšek Karafiát.

(ČTK)