„V kostce řečeno: tři festivalové dny, čtyři scény, zhruba stovka interpretů 
a bezvadné prostředí a zázemí v areálu zámku," shrnul to nejpodstatnější Kloupar a dodal, že hlavní hvězdou Sázavafestu bude Lucie Bílá. „Kromě toho, že Lucka letos nevystoupí na žádném jiném letním festivalu, je potřeba říct i to, že ve Světlé představí to nejlepší ze své tvorby. A navíc ve svižném a energickém provedení," uvedl Kloupar.

Toho, společně s dalšími zhruba deseti lidmi, s nimiž Sázavafest chystá, nesmírně  těší, že pozvání přijal i Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. „Dlouho to vypadalo, že tuto žijící legendu českého swingu na naše festivalové  pódium nedostaneme, ale nakonec to dobře dopadlo," řekl Kloupar. Ten i v této souvislosti poznamenal, že Sázavafest se vždy snažil svým fanouškům přinášet moderní uskupení a žánry.

Electroswing

„Letošní ročník nebude výjimkou. Díky němu se publikum stane svědkem příchodu originálního stylu – electro-swingu do České republiky. Ten již dobývá všechna evropská velkoměsta. A právě jeho zakladatelé, pařížské duo Bart  & Baker, ve Světlé také vystoupí," pokračoval  Kloupar v představování nejdůležitějších bodů festivalové dramaturgie.

Kromě ní ale jeho organizační tým musí řešit i zcela prozaické věci. Absolvoval již řadu jednání, a to nejen se zástupci světelské radnice, ale 
i s vlastníky světelského zámku.

„Koncepce letního hudebního festivalu zcela zapadá do našich představ, jak by měl zámek a jeho areál v budoucnu fungovat. Tedy jako živé a pulsující místo, kde se lidé setkávají a poznávají něco nového 
a příjemného," uvedl již dříve spolumajitel zámku Viktor  Degerme.   

Majitelé zámku již zahájili rekonstrukci některých částí objektu a ještě před zahájením festivalu by měli otevřít kavárnu a expozici barokního umění. „Navštívit je samozřejmě budou moci i návštěvníci našeho festivalu," poznamenal Kloupar. „Organizační štáb, šatny interpretů, akreditace, tiskové centrum, ale i dětské městečko, tedy místo, kde se zabaví děti, které přijedou s rodiči na festival, to všechno budeme mít v zámku k dispozici," pochvaloval si Kloupar.

Důležitou součástí festivalu bude bezpečnost. Uvnitř areálu ji bude mít na starost bezpečnostní agentura, o stanové městečko a okolí parku se postará policie.

„Sázavafest bude největší bezpečnostní akcí letošního roku v okrese. V přípravě na ni nic nezanedbáme. Chceme, aby i letošní Sázavafest proběhl klidně," řekl Pavel Nováček, vedoucí Územního odboru Policie ČR v Havlíčkově Brodě.

Sázavafest bude prvním festivalem v historii, který  adoptuje zvíře – vydru z jihlavské zoo.  „Volba byla jasná. Vydra má blízko k vodě a Sázavafest k Sázavě," usmál se Kloupar. „První festivalový den jsme navíc koncipovali jako Zvířecí den. V jeho průběhu zahrají pouze kapely, které mají zvíře v názvu. Vystoupí třeba Škwor, Rybičky 48, Sto zvířat, Medvěd 009 či Madame Butterfly z Ledče a další," vyjmenoval Kloupar.

Michal Viewegh

Není bez zajímavosti, že na své si na Sázavafestu přijdou i milovníci mluveného slova.  Svou účast si zopakuje Lukáš Pavlásek s programem Na stojáka a autorským čtením se  blýskne i populární spisovatel Michal Viewegh. Další informace na: www.sazavafest.cz.

Další festivalové postřehy

Návštěvníci, kteří se na Sázavafest vypraví vlaky Českých drah mohou počítat při nákupu zpáteční jízdenky se slevou 50 %.

Do konce dubna platí nákup zlevněných vstupenek v předprodeji. Od 1. května již budou vstupenky dražší.

Festival se koná za podpory města Světlá nad Sázavou. Záštitu nad ním převzal hejtman Kraje Vysočina, Jiří Běhounek.

Hlavní partneři: Gambrinus 11 Excelent, ČEZ, Bonaccione.cz.

Oficiálním pivem festivalu bude :  Gambrinus 11 Excelent.

Mediálním partnerem Sázavafestu je i Havlíčkobrodský deník.