S potěšením hledí k obloze především provozovatelé zimních středisek. Na Kadlečáku nedaleko Světlé nad Sázavou se začalo zasněžovat už o víkendu.

Na lyže o víkendu

„Počasí se zlepšilo, je zataženo. Do pátku bychom mohli ukončit zasněžování. Sjezdovka by měla být v provozu v pátek, po osmé hodině ráno," sdělil Josef Pejchar za provozovatele areálu s tím, že nedočkaví milovníci zimních sportů provozovatelům areálu volají . O víkendu by se tak mělo na Kadlečáku intenzivně lyžovat. Podle Josefa Pejchara je technický sníh mnohem odolnější než sněhová pokrývka „vyrobená" přírodou. Nejméně měsíc by tak lyžařská sezóna na Kadlečáku mohla vydržet.

Meteorologové ale tak optimističtí nejsou. „Konečně přišla výrazná zima, ale jen v podobě nízkých teplot. Na sníh je stále skoupá," shrnul Jaroslav Rosa z Českého hydrometeorologického ústavu. „Ani v tomto týdnu neočekáváme výraznou změnu. V předpovědích na jednotlivé dny pravíme, že bude sněžit, avšak intenzita bude velmi malá," uvedl Rosa. Ovšem i tato sněhová nadílka stačí k tomu, aby se pro některé řidiče cesta autem změnila v problém, zvlášť pokud se nechali „ukolébat" nezvykle teplým počasím a nevyměnili včas letní pneumatiky za zimní. Hned v pondělí hasiči zasahovali na Havlíčkobrodsku celkem u tří dopravních nehod. Například u Baštínova vyprošťovali hasiči z Čepra Šlapanov nákladní vůz z příkopu. Linkový autobus do Šlapanova kolem poledne  kvůli zablokované vozovce nedorazil. Například technické služby v Chotěboři (Teles)jsou ale na zimu připraveny už několik měsíců. V současné době má společnost Teles připravený pro provádění zimní údržby rozsáhlý strojový park.

Technika i sůl jsou k dispozici

Ten tvoří multikáry, pluhy, traktory určené výhradně pro úklid města, čtyři traktory pro místní části, včetně sypačů a nakladačů, včetně malého traktoru, který bude uklízet užší chodníky.  Tam, kde nebude ve městě možné použít techniku, zajistí služby úklid  prostřednictvím dvou pracovníků.  Na posyp má  Teles připravený  jak inertní posyp, tak speciální sůl, písek se nepoužívá. Co se týče soli, nepoužívá Teles sůl z Polska, která není tříděná, ale kvalitnější sůl z Rakouska nebo Německa. K dispozici mají technické služby asi 30 tun inertního posypu a 30 tun soli. V případě, že by posyp došel, není problém během dvou až tří dnů zajistit materiál nový.