„V současné době je situace následující. Máme mateřskou školu i základní školu. Budova základní školy je v průmyslové zóně za řekou. Mateřská škola, jídelna a hřiště je pod vlakovým nádražím. Takový stav není zrovna ideální," nastínil situaci starosta Lubomír Pospíchal.

Nejdřív projekt

Nejlepším krokem do budoucna je proto podle starosty spojit mateřskou školu, jídelnu a základní školu v jeden moderní celek. V areálu vedle mateřské školy již byla vyčleněna plocha, kde by se přístavba základní školy měla nacházet. „Nejdřív ze všeho budeme řešit projektovou dokumentaci. Oslovíme několik odborných firem, které by měly za úkol projektovou dokumentaci zpracovat," upřesnil starosta.

Předpokládané výdaje na přístavbu školy by měly být asi 25 až 30 milionů korun. Obec Okrouhlice se tak zařadí po bok měst Přibyslav a Golčův Jeníkov, kde se radní rozhodli nabídnout školákům vzdělání v moderních nových prostorách. Přístavbu základní školy v Okrouhlici podpořila podle Pospíchala i finanční komise obce. Pokud bude, jak podotkl starosta Pospíchal, vše probíhat podle plánů, měl by být projekt přístavby základní školy hotový v letošním roce 2016. Za skutečně ideální situace by měla letos koncem roku pomalu začít i samotná stavba. Jak zdůraznil starosta Pospíchal, stavět by se mělo po etapách, nové přístavby by se školáci v Okrouhlici mohli dočkat tak v roce 2018. „Dětí v Okrouhlici přibývá, stavějí se nové rodinné domky, v poslední době jich přibylo 26. Kromě obecní mateřské školy zde máme i soukromou Montessoriho školku Slunečnice. Rodiče žádají moderní vzdělávací přístup," zdůraznil starosta.

Obec Okrouhlice dlouho vlastní školu neměla. Dočkala se jí v roce 1880. Prvním řídícím učitelem se stal Hanuš Zrzavý, otec malíře národního umělce Jana Zrzavého. V současné době má okrouhlická „základka" celkem 58 žáků. Je největší malotřídkou v okrese Havlíčkův Brod. Do školy docházejí děti z Okrouhlice, Babic, Vadína, Olešnice a Světlé nad Sázavou. Vyučování probíhá ve 4 třídách. Žáci 1., 4. a 5. ročníku jsou vyučováni samostatně, žáci 2. a 3. ročníku mají spojené vyučování.