K předání stavby dosud nedošlo. Příčinou jsou podle městského úřadu závažné nedodělky v oblasti hygieny a bezpečnosti.

„Termín předání stavby byl stanoven na 23. září. Již před tímto termínem bylo jasné, že k žádnému předání nedojde, protože na stavbě chyběly naprosto zásadní věci, kvůli kterým se nepovedlo získat souhlasná stanoviska hygieny a hasičů. Nefungovalo odvětrání budovy, například automatické otevírání oken při požárním poplachu, nebyla dodělána dlažba, zábradlí, revize kotelny a přívod plynu a podobně," popsal příčiny starosta města Vlastimil Marušák. Proto radnice termín předání budovy zrušila bez stanovení náhradního termínu. Přitom v přístavbě základní školy se mělo učit už od září. Podle starosty nedokončená stavba omezuje život ve městě, především brzdí důležité investiční akce. „Přístavba základní školy se začala budovat loni začátkem roku. V prosinci měla být hotová hrubá stavba, od září letošního roku se zde mělo začít učit," upřesnil starosta.

Firma zneužívá špatný zákon

V nové přístavbě mělo být sedm učeben, hygienické zázemí, počítačová učebna a také školní jídelna. Budova je však dodnes prázdná.

„Firma JMA Technology z Jihlavy, která zakázku získala, vydělává na špatném právním systému. Na přístavbu školy jsme potřebovali dotaci. Ovšem podmínkou dotace z Evropské unie, kterou rozděluje ROP (regionální operační program – poznámka redakce) bylo, že při vypsání veřejné zakázky rozhodne nejnižší nabízená cena," posteskl si Marušák. Ten dodal, že i když se městu nabízená cena zdála až příliš nízká, museli podmínku přidělení dotací respektovat. Jenže Golčův Jeníkov se dostal do stejné situace jako Chotěboř se stavbou průtahu městem. Vítězná firma nemá dost dělníků a stavební práce zajišťuje formou subdodávek, přitom vztahy firmy JMA a subdodavatelů nejsou nejlepší.

Cena stavby školní budovy činí zhruba 33 milionů korun, z toho 25 milionů tvoří evropské dotace. „Protože se ale stavba neustále protahuje, máme problémy i s vyplácením dotace, takže do stavby město investuje ze svého rozpočtu. Museli jsme si kvůli tomu vzít překlenovací úvěr ve výši deseti milionů," zdůraznil starosta.

„Podle stavebního dozoru města Zbyňka Němce je zpoždění zapříčiněno především potížemi na začátku stavby a nedostatečným nasazením firmy, která stavbu provádí. Nedostatečné nasazení znamená, že má firma rezervy jak v počtu lidí na stavbě, tak i v čase, který odpracují. Proto jsem jednal se stavbyvedoucím i spolumajitelem firmy a dohodli jsme se na tom, že spolupráci s firmou JMA neukončíme. Nato oni zvýší tempo stavby na maximum a hlavně urovnají vztahy se subdodavateli, protože řádné dokončení stavby je prioritou města," zdůraznil starosta Marušák.

Termín předání dodržen nebyl

„V této chvíli se na stavbě intenzivně pracuje, odstraňují se nedodělky. Zbývá dokončit plynofikaci a vyzkoušet kotelnu. Předání stavby by mělo být podle dohody s městem už 23. září," sdělil za firmu JMA Technology během kontrolního dne stavbyvedoucí Libor Man, který nepochyboval, že daný termín kolaudace bude opravdu dodržen. Ovšem termín podle starosty Marušáka dodržen nebyl. „Velké problémy nám hned zpočátku způsobil špatně položený kabel vysokého napětí, což zdrželo stavbu o dva měsíce. Navíc jsme museli řešit situace, kdy se realita stavby neshodovala s projektem," vysvětlil dále Man důvody, proč se stavba neustále protahuje. Nicméně radnice se rozhodla, že žádné závazné termíny v této chvíli pro nejbližší dny dávat nebude, a nechá stavebníky, aby zakázku dokončili co nejdříve.
„Minulý týden ve čtvrtek jsme budovu procházeli s vedoucím stavebního oddělení. Odhaduji, že v budově je práce tak pro pět lidí na týden, aby bylo všechno opravdu v pořádku. Montáž servo pohonů na oknech by měla proběhnout o víkendu, během týdne by snad mělo být hotové zábradlí, dlažby, elektro, přívod plynu, technologie v kotelně, dočištění svárů a zakrytování všeho na výtahu. Jakmile uvidím, že vše probíhá, jak má, určíme si další termín předání stavby," informoval starosta. Doplnil, že slavnostní otevření budovy proběhne 28. října, následovat budou dva dny otevřených dveří spolu s výstavou o historii školství v Golčově Jeníkově.