Obří betonová nádrž čtyři metry hluboká s objemem 400 kubíků se bude skrývat pod ulici Hromádky z Jistebnice. „Jsme jediné město, které nemá blízko řeku a je to znát. Hlavně v době přívalových dešťů povrchové vody stékají do kanalizace, která je nestačí pojmout, takže v některých částech města musejí hasiči pravidelně čerpat vodu ze sklepů. Proto jsme se jako jediné město na Havlíčkobrodsku rozhodli postavit retenční nádrž,“ vysvětlil starosta Tomáš Škaryd.

Ze zázračného pohledského pramene se už letos pít nedá.
Zázračný pramen v Pohledu zničila lidská hloupost

V retenční nádrži se bude povrchová voda kumulovat a do kanalizace poteče postupně. Obří jímku, která přijde na více než 4 miliony korun, platí město z vlastního rozpočtu. Buduje ji v ulici Hromádky z Jistebnice bez dotací. To, že se pod povrchem v dotyčné čtvrti skrývá taková obří nádrž, si tamní obyvatelé podle starosty ani nevšimnou. Retenční nádrž bude čtyři metry hluboko pod zemí a nahoře ji zakryje tráva.

„Nechali jsme si zpracovat studii, kde by bylo nejvhodnější nádrž postavit. Podle odborníků je to právě v ulici Hromádky z Jistebnice, protože do těchto míst stékají povrchové vody z širokého okolí, například z nové čtvrti Boží Muka. Tato nádrž není jediná, plánujeme postavit ještě další tři,“ vysvětlil starosta Škaryd.

Stavba začala už v těchto dnech, hotovo má být do konce léta, protože na stavbu retenční nádrže v oněch místech naváže rekonstrukce krajské silnice.

Pouť, ilustrační foto
Přibyslav: Pouť má výjimku