Projekt by řešil tolik diskutované téma dopravy z přilehlých obcí do centra Golčova Jeníkova nebo i do dalších měst, ať již za účelem návštěvy lékaře, kadeřníka nebo kulturního vyžití. Autobusová doprava je mnohdy nedostatečná, především co do časových intervalů. Projekt ale zatím marně hledá potřebnou podporu.

„Kdybych měl naše snažení popsat, byl by to téměř tragikomický příběh," povzdechl si Petr Kotting, který v nadačním fondu působí jako jednatel. Problém spočívá v tom, že se fondu nedaří získat dotace na to, aby si mohl koupit vícemístný vůz, který by jeho potřebám vyhovoval.

„Problém nastane v okamžiku, kdy se máme takzvaně vejít do nějakého dotačního titulu. Odpovědné úřady vypisují jakési granty na určité téma, do kterých se vejdete, nebo ne," řekl jednatel Kotting.

Brusel je velký, Jeníkov malý

„Místo toho, aby úřad vyslechl váš návrh, posoudil objektivně projekt a na základě vykázané potřebnosti mu dal podporu. Nemusím říkat, že grant na dopravu pro seniory se neobjevil, ani mluvit o tom, že sponzoři, kteří by věnovali peníze na koupi a provoz taxíku, jenž by zajistil mobilitu důchodců, se nehrnou," konstatoval Kotting.

A že se jedná o úředníky na všech úrovních, svědčí i jeho konkrétní zkušenost. „Podařilo se mi dovolat až na naše úřady do Bruselu. Zajímal jsem se, jak získat dotace na provoz takového senior taxi. Tam jsem od jedné úřednice slyšel kouzelnou větu, že Brusel je velký, Golčův Jeníkov příliš malý. Že dotace na provoz auta by mohly být Bruselem poskytnuty pouze na nové vozy splňující veškeré limity EU, a tak dále.

Tím samozřejmě padá nápad zakoupit nějaké starší vícemístné auto, které by pro nás bylo ekonomicky přijatelné. Jak je vidět, problémy seniorů nezajímají nikoho," dodal Kotting. Ani domácí úřady nejsou myšlence taxi pro seniory moc nakloněny. „Pouze vás vyslechnou, ale nepomohou. Senioři jsou kategorie lidí, která nekřičí, nedožaduje se svých práv, neprotestuje, pro úřady jsou to lidé neviditelní," dodal.
Přitom taxi by nemělo být v Golčově Jeníkově určeno jen pro seniory. Mohly by ho využívat i matky s malými dětmi, zdravotně postižení, zkrátka všichni, kdož nemají doma k dispozici automobil, nebo nemohou z různých důvodů sednout za volant. Proto se nadační fond snaží získat pro svou myšlenku i komunální politiky. „Projekt jsme nově nazvali Od domu k domu. Dokonce jedno z kandidujících uskupení pro komunální volby si návrh začlenilo do svého programu. Nehodláme se tohoto projektu, který by byl prospěšný mnoha obyvatelům Jeníkovska, jen tak vzdát," zdůraznil Kotting. Nadační fond Aktivní ženy na venkově vznikl v roce 2013 za podpory starosty Pavla Kopeckého, má asi 150 členek, polovina je starší šedesáti let, nadační fond pořádá množství kulturních, sportovních, společenských a vzdělávacích akcí.

Nicméně v ČR existují města, kterým se projekt taxi pro seniory podařilo uskutečnit. Bohumínské ulice začalo křižovat radniční senior taxi. Svézt se může každý, kdo má 70 a více let. A stojí ho to jen 15 korun, zbytek doplatí radnice.

Karvinští taxikáři se učí nové trasy. Namísto do klubů a hospod vozí klienty do nemocnic a na hřbitov. Město totiž po vzoru dalších obcí zavedlo senior taxi, které důchodce za pouhých patnáct korun odveze, kam potřebují. A pochvalují si to nejen senioři, ale i jejich dospělé děti. V práci už si nemusejí brát volno, aby stárnoucí rodiče zavezli k lékaři. Stejně jako v jiných městech jezdí už i po Pelhřimově speciální Senior Taxík. Hlavní činností této taxi služby je převoz klientů k lékaři nebo do dalších zdravotnických zařízení.

Kromě toho majitel taxíku nabízí také pomoc při nákupu, odnos zavazadel, doprovod na úřad nebo dokonce vyzvednutí klienta v bytě a doprovod až na místo. O víkendech funguje i doplňková služba. Taxi doveze klienty na společenskou akci nebo výlet.

Cenově dostupné taxi pro seniory a rodiny s dětmi provozoval v České Třebové, Lanškrouně, Ústí Český červený kříž z Ústí nad Orlicí. Nyní je taxi ve zkušebním provozu od loňského května ve Vysokém Mýtě. Město Vysoké Mýto nyní vyhodnotilo roční zkušenost a rozhodlo se, že Červený kříž bude dopravovat klienty seniorského věku za lékařem nebo na nákupy i nadále.