Poté, co ho opustil Jiří Moutelík, většinový majitel hotelu, Jan Dobřenský, hotel na další období pronajal Václavu Petrovi. Od něj si hotel na ubytování účastníků Festivalu fantazie 2013 pronajalo neziskové občanské sdružení SFK Avalon.

„S ohledem na námi provedené opravy, na potřebu nových skladovacích a kancelářských prostor a s ohledem na situaci v pořádání festivalů fantastiky a her v ČR jsme se nakonec rozhodli si hotel pronajmout trvale. Je to pro nás velká výzva,"oznámil v září letošního roku nový provozovatel hotelu Václav Pravda. Dnes konstatoval, že provozovat hotel a nabízet zájemcům v Chotěboři  kvalitní kulturu, je pořádná dřina.

Kultury je dost, peněz málo

„Obyvatelé Chotěboře moc za kulturou nechodí. Nabídka programů ve městě je  pestrá, ale oni většinou nemají peníze," povzdechl si Václav Pravda. Kulturní programy pořádá v současné době téměř každý týden organizace Cekus, kulturní dům Junior, navíc i chotěbořský Panský dům. Proto se hotel U zámku podle Václava Pravdy snaží svoje programy nabízet tak, aby si s ostatními pořadateli vzájemně nekonkuroval. To, že by hotel fungoval naplno i jako restaurační zařízení a ubytování, zatím nový provozovatel nepřipustil. „Do konce roku plánujeme především jen společenské akce, uvažujeme o otevření dětského koutku. Na plný provoz hotelu zatím nemáme finance, ani zaměstnance. O otevření nějaké levné pivnice neuvažujeme vůbec. Naše představy o činnosti tohoto zařízení jsou poněkud odlišné," vysvětlil Pravda, když Deník navštívil jednu z plánovaných zámeckých akcí, podzimní festival hororu.

Že záměr využít hotel jako kulturní a společenské centrum se obyvatelům Chotěboře vesměs zamlouvá, svědčí některé následné reakce. „Přeju,aby se do budoucna dařilo a hotel se stal kulturním centrem našeho města," vzkázal novému provozovateli například pan Jiří. To samé Václavu Pravdovi přejí i chotěbořský spisovatel a básník Petr Musílek či Jana Krumlová. „Hlavně, aby hotel Fantazie fungoval a prosperoval a nebyla z něho ubytovna některých spoluobčanů," podotkl pan Milan.

Na závěr roku chystá chotěbořský hotel U zámku například silvestrovskou oslavu. Program je určen hlavně pro milovníky sci-fi a fantazy. Vstup na silvestrovskou party je od 18 let. Zájemcům nabízí hotel například možnost pořádání dětských oslav, od Nového roku by zde měly být k dispozici prostory pro školení. „Nepronajímáme ale prostory pro předváděcí akce pro seniory," vzkázal důrazně možným zájemcům z řad negativně populárních „Šmejdů" nový provozovatel.