V prostorách tamního úřadu městyse ji uspořádali členové místního Spolku zahrádkářů.

„Expozice byla vytvořena díky květinám více než dvaceti pěstitelů z Vysočiny. Svoje květiny u nás opětovně vystavovali i velmi zkušení a známí pěstitelé. Růže mnoha barev a tvarů přivezl Bohumil Petruželka, nádherné jiřiny Břetislav Roudenský a kolekci vskutku nevídaných mečíků Dalibor Poláček z Třebíče. Ten u nás vystavoval vůbec poprvé," uvedl předseda Spolku zahrádkářů v Krucemburku Pavel Novák.

Letošní výstava květin v Krucemburku nebyla co do počtu přihlášených vystavovatelů tak bohatá jako ty předešlé. Také pěstitelé květin totiž sužovalo a ještě stále sužuje dlouhotrvající horko a sucho. „Je proto potřeba ocenit všechny zahrádkáře, kteří i v těchto nepříznivých podmínkách dokázali tak krásné květiny vypěstovat a do Krucemburku je na výstavu přivezli," pokračoval Novák.

Těžko říct, která část výstavy se návštěvníkům líbila nejvíc. Irena Poláčková, která je seznamovala především s expozicí dvaatřiceti druhů mečíků, jež vypěstovala společně se svým mužem Daliborem, prozradila, že lidé byli okouzleni především odrůdou Albína.

„Květy tohoto mečíku jsou velké a čistě sněhově bílé. Dvouřadý klas obvykle nese až pětadvacet poupat a otevírá kolem deseti květů. V dobrých podmínkách dorůstá do výšky až 160 centimetrů. Jde vskutku o parádní mečík, který se doslova stane ozdobou každého stolu," popsala Poláčková. Ta dodala, že se s manželem věnuje pěstování mečíků již několik desítek let. „Muž má i řadu svých vlastních semenáčů. Za všechny uvedu třeba odrůdu Bombaj, s níž slavil úspěchy na mnoha našich, ale i zahraničních výstavách, naposledy například na Ukrajině," řekla Poláčková.

Výstava květin v Krucemburku nebývá koncipována jako výstava ryze prodejní. Přesto návštěvníci mohli květiny, které je nejvíce zaujaly, získat.

„Stačilo, aby do přiložených formulářů vypsali své kontaktní údaje. Pěstitelé jim pak vybrané květiny, respektive sazenice či cibulky, doručí," uzavřel Novák.