Podařilo se jim odstranit nepřizpůsobivé občany ze středu města a v okolí Kauflandu. Teď v létě se problém týká spíše cizinců, kteří toto nařízení neznají. Proti takovým policie bojuje pokutou, zabavením alkoholu nebo domluvou.

Podle mluvčí města Aleny Doležalové se navzdory vyhlášce nesnížil počet kulturních akcí pořádaných v zónách, kde omezení platí. Také jim žádné stížnosti na alkohol v ulicích od místních obyvatel nechodí. Přesto se v letních měsících konají festivaly, na kterých lidé často alkohol pijí. Pokud danou akci pořádá nebo spolupořádá město, není s povolením alkoholu na veřejnosti problém. „V případě, že by soukromá osoba stála o udělení takové výjimky, musela by to odsouhlasit městská rada," sdělila mluvčí Alena Doležalová.

Přestože omezení platí od roku 2009, ne všichni jsou s ním obeznámeni.

Například majitel dance clubu Diamond Jindřich Čermák o této vyhlášce nikdy neslyšel, i když svůj podnik v Havlíčkově Brodě provozuje od roku 2011. Také někteří dotázaní mladí lidé o existenci vyhlášky nevěděli.

Městští policisté si ale myslí opak. „Vyhláška nebyla šitá jako bič na veřejnost, naopak měla veřejnost ochránit od problémových občanů. V průběhu prvních dvou let bylo dost zásahů, pak se ale vše rozkřiklo a dnes jsme téměř bez výjezdů," uvedl zástupce ředitele místní policie Stanislav Čeloud.

Za největší úspěch považuje vytěsnění problémových skupin z náměstí a především od Kauflandu, kde denně chodí děti do školy. Podle jeho slov tyto skupiny nyní přesídlily do soukromého objektu, kde nikomu nevadí. Stále však lidé můžou na ulici potkat mladíky s pivem, kteří se shodují v tom, že alkohol venku konzumují bez problému. Také některé podniky těžko uhlídají své zákazníky.

„O víkendu často někdo vynese flašku, takže si lidé z paneláků občas stěžují na hluk," popsala paní Plíhalová z Fíca baru nedaleko brodského náměstí.

Kde se nesmí pít v Brodě alkohol:
v okolí Havlíčkova náměstí
- v okolí Nádražní ulice
- v areálu nemocnice
- u prodejních stánků
- u pietních a památných míst
- okolo altánů a odpočinkových míst

Marie Majdičová