Radnice zamítla žádost klubu HC Rebel o mimořádnou finanční podporu ve výši tří milionů korun. Současně s tím radnice dala hokejovému klubu několik podmínek. Pokud je splní, uzavře město s hokejovým klubem smlouvu na další čtyři roky.

„Žádost jsem zastupitelstvu předložil již koncem loňského roku s tím, že zastupitelé rozhodli, aby tato žádost byla projednána na finančním výboru," uvedl starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl (ODS). Ten dodal, že finanční výbor se jednohlasně rozhodl žádosti nevyhovět a peníze neposkytnout.

Místo toho zastupitelé schválili několik podmínek, přičemž dvě z nich jsou pro město zcela zásadní.

„První podmínkou pro jakoukoliv podporu ze strany města je převod licencí pro žákovská a mládežnická mužstva z HC Rebel na Bruslařský klub," konstatoval Tecl s tím, že druhou podmínkou je zachování hokejového A-týmu v Havlíčkově Brodě.

„Pokud tyto podmínky splní, jsou zastupitelé ochotni uzavřít s vedením klubu smlouvu až do roku 2019," vysvětlil Tecl.

„Jsme velmi rádi, že město k nám přistupuje otevřeně a pozitivně. Uděláme maximum pro to, abychom tomuto návrhu mohli vyjít vstříc," řekl Evžen Vopelka, předseda představenstva HC Rebel. Ten podotkl, že aktuálně mají jiné starosti a prioritou je pro ně záchrana první hokejové ligy.

„Na druhou stranu, i když všechny podmínky splníme, tak nedostaneme celou částku, o kterou jsme město požádali. Celkový rozpočet brodského hokeje je okolo 18 milionů korun ročně," zdůraznil Vopelka.

Pokud vedení hokejového klubu všechny podmínky splní, nabízí město snížení ceny nájemného za užívání ledové plochy, nebytových prostor, regenerace a tělocvičny, a to na pouhou jednu korunu.

„Podmínkou je pouze rozsah hodin pronájmu, takže například u ledové plochy by to bylo pouze tři sta padesát hodin na rok," uvedl Tecl. Ten dodal, že je to především proto, aby si hokejový klub nepronajal stadion například napořád a mohli tam bruslit i obyvatelé Brodu. „U tělocvičny je pak nastaveno omezení pronájmu na sto čtyřicet hodin ročně a u regenerace na sedmdesát hodin za rok," vysvětlil Tecl.

Jiné finanční prostředky hokejový klub od města zatím nedostane. O nich by znovu muselo zastupitelstvo jednat.