Informoval o tom starosta města Jan Tourek.

„Lidé v Radostovicích doposud využívají vlastní studny. Voda z nich ale postupně mizí. Proto jsme se rozhodli, že tam v letošním roce necháme vyhloubit sto metrů hluboký vrt. Pokud se narazí na vydatný zdroj kvalitní podzemní vody, přijde na řadu diskuse o výstavbě dostatečně kapacitního vodojemu a také o rozvodech vody do jednotlivých domácností," uvedl Tourek. Za vrt Světlá zaplatí půl milionu korun. „Devadesát procent nákladů nám ale pokryje příslušný dotační titul," poznamenal Tourek.

Ze Světlé nad Sázavou je i ve směru na Radostovice veden klasický vodovodní řad. „Situace je ale taková, že v současné době nelze v této liniové stavbě pokračovat, a to především z důvodu komplikovaných vlastnických vztahů k pozemkům, jimiž by byl eventuálně tento vodovod veden. Proto zastupitelstvo přistoupilo k výše uvedenému řešení," vysvětlil Tourek. Ten také naznačil, že radnici ještě čeká diskuse s lidmi z Radostovic. Ti by totiž museli za dodávku vody z vrtu platit. „A přiznejme si, že na to nejsou zvyklí," upozornil starosta.

Problémy s pitnou vodou v Radostovicích jsou dlouhodobějšího charakteru, ovšem lidé z Herálce se s nedostatkem pitné vody potýkají právě v těchto dnech. Tamní obecní úřad již požádal společnost Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod o posílení zásob vody ve vodojemech. Potvrdil to starosta Herálce Jiří Ulrich. „Včera jsme požádali o dodávku jednoho sta kubíků vody a předtím ještě o zhruba dvě stovky kubíků," řekl.

Také konstatoval, že obec doplatila na srážkově slabou zimu i na velmi suché první měsíce letošního roku. „Od jara u nás vlastně pořádně nepršelo," uvedl. Obecní úřad v Herálci již vyzval obyvatele, aby s vodou šetřili. K zákazu zalévání zahrad, popřípadě k zákazu napouštění bazénů prozatím nepřistoupil.

Deník se v pondělí zajímal o to, jak to se zásobami pitné vody vypadá i v dalších oblastech havlíčkobrodského okresu. Například v Dolním Městě, Malči či Kraborovicích žádné problémy nezaznamenal. Dostatek pitné vody mají i Hněvkovice, které vodu berou z nedaleké vodní nádrže Švihov na Želivce.

Lukáš Zadek