„Sítě na Řece zatáhneme již tuto sobotu, tedy 12. října," potvrdil majitel podniku Josef Nikl. Rybáři očekávají, že Řeka jim vydá na dvacet tun ryb, především pak kaprů. V jejich sítích ale skončí i další druhy, především pak štiky, candáti, okouni a líni. „Kapři jsou určeni pro náš vánoční trh, ostatní ryby vyvezeme do Itálie a Německa," pokračoval Nikl.

Ten připomněl, že rybáři na Vysočině letos příliš dobrý rok neměli. Po dlouhé zimě následovalo studené jaro 
a v okamžiku, kdy se voda 
v rybnících ohřála a nabídla tak rybám dostatek planktonu, přišly přívalové deště 
a povodně. Ty plankton z rybníků vyplavily a jejich vodu opětovně ochladily, ani Řeka nebyla výjimkou.

„V důsledku toho byly přírůstky ryb, a to v porovnání 
s loňským rokem, asi o dvacet až třicet procent nižší. Průměrná hmotnost vánočního kapra se tedy bude pohybovat kolem dvou a půl kilogramu," vysvětlil Nikl a na otázku, kolik letos spotřebitel za kilogram kapra zaplatí,  odpověděl, že zhruba tolik jako v loňském roce. „Konečnou kalkulaci ještě nemáme, ale žádný podstatný výkyv ceny neočekávám. Opět se bude pohybovat kolem pětasedmdesáti korun," poznamenal Nikl.

Na hrázi jenom 
za šedesát korun

Nadcházející výlov Řeky si zcela určitě ani letos nenechají ujít stovky diváků. Na hráz rybníka přicházejí nejen za atraktivní podívanou, ale také za výhodným nákupem. Například za kilogram kapra zaplatí na „hrázi" pouze šedesát korun.  Rybáři z Chotěboře se po výlovu Řeky přesunou 
v následujících dnech a týdnech k dalším rybníkům, na kterých hospodaří. Tržního kapra jim vydá například 
i Kuník u Leštiny, silnější násadu o hmotnosti jednoho až půldruhého kilogramu pak vyloví z Malého Dářka, Doubravníku a dalších rybníků a přesunou ji například do Řeky, nebo ji odprodají sportovním rybářům.

Na podzimní výlovy se ale chystají i další rybářství 
a majitelé rybníků v okrese. Nastávající čas Havelského posvícení je totiž ten správný a obvyklý. Dobře to vědí i rybáři společnosti Kinský – Žďár.

„Výlov silnější násady připravujeme na Zbinožském rybníku nedaleko Úsobí, Kachlička u Skály přijde na řadu až na jaře," sdělil za rybářství Kinský jeho ředitel , Petr Kulhánek. Ten dodal, že po roční pauze bude letos vyloveno i Velké Dářko na žďársko – brodském pomezí, největší rybník Vysočiny. „Přesný termín ještě neznám, ale očekávám, že to bude v první dekádě listopadu," řekl Kulhánek.