Vzniklo teprve na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let po rozsáhlé a podle dnešních měřítek necitlivé asanaci. Podle odborníků by mnohá stavení, pokud by se dochovala, byla dnes památkově chráněna.

Vedení havlíčkobrodské radnice se však rozhodlo, že to změní, a vyhlásilo veřejnou zakázku, kterou získala firma Chládek a Tintěra. Její pracovníci zahájili rekonstrukci loni v září a dokončit jí mají na konci srpna. Celková částka se podle Josefa Beneše z odboru rozvoje města vyšplhala na osmnáct milionů. Návrh se podařilo prosadit v zastupitelstvu většinově i přes silný nesouhlas opozice, které se nelíbilo především to, že by na Smetanovo náměstí měli jezdit auta.

„Říkám tomu částečné vrácení provozu. Auta pojedou totiž jednosměrně mezi Svatovojtěšskou ulicí kolem pošty nahoru do Havlíčkovy ulice," řekl Josef Beneš, který je zastáncem aut na Smetanově náměstí. Podle něj se i při výběru řešení dbalo na to, aby návrh byl co nejlepší a splňoval pokud možno co nejvíce aspektů, které by náměstí mělo mít. Tedy pohodlí, bezpečnost nebo bezbariérový přístup. „Vždy se něco upřednostní a tohle je opravdu kompromisní řešení. V tomto případě se shodli zástupci ekologů, památkářů a dopravních odborníků, že to je nejlepší řešení," uvedl Beneš.

Mezi havlíčkobrodskými občany panují ohledně tohoto tématu dost rozdílné názory „Už jsem si zvykla, byla jsem zvyklá na to staré, tohle je dobré, modernější," řekla starší paní, procházející se po náměstí.

„Je tu málo zeleně, která zmizela z hlavního náměstí. Je to zoufalé, protože člověk nemůže ani projít, aniž by ho hned nerozbolely oči. Když jdu po hlavním náměstí, které úplně září a přestavím si tohle, zvlášť tehdy, až přijdou velká vedra, bude to tu úplně hrozné. Pro nás, kteří mají problémy s očima, je to hrozné," řekl pán v šedé proužkované košili. „Jak řekla Božena Němcová, není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem," reaguje Beneš.

Předpokládané náklady, které připravil už na počátku projektant, byly ve výši necelých dvaceti šesti milionů. Vedení města pak na základě výběrového řízení vybralo firmu s nejnižší nabídkou. Zvítězili nakonec s rozpočtem kolem sedmnácti milionů. Celková částka se ale podle Beneše vyšplhala až na osmnáct milionů.

Tomáš Beránek, student Letní žurnalistické školy.