ODS do poslední chvíle netušila, zda její lídr uspěl

Jihlava – Napětí ve vysočinském štábu ODS by se dalo v sobotu večer krájet. Nikdo do poslední chvíle netušil, zda lídr kandidátky Jana Fischerová uspěje a do Poslanecké sněmovny se dostane. Členové ODS snad každou půlminutu na internetu aktualizovali volební výsledky a doufali, že uspějí. Nakonec se ukázalo, že Jana Fischerová mandát dostane.

„Poslední hodinu jsem si prožívala něco podobného asi jako v roce 2006, kdy běželo druhé kolo do senátu. Neslo se to v podobném duchu a říkala jsem si, to je deja vu," okomentovala napětí Jana Fischerová.

Jak přiznala, na výsledky voleb čekala s velkou pokorou. „Musím říci, že si nesmírně vážím toho, že tolik lidí mou osobu podpořilo a s ní i ODS. Víme, že nálada ve společnosti je, jaká je. Přesto je mezi námi spoustu solidních a pracovitých lidí. Věřím tedy, že bude čas se od dna zvednout a pracovat pro občanskou společnost," naznačila Fischerová. Přípitek tedy v ODS přece jen byl, jak však pronesl předseda regionálního sdružení a senátor Miloš Vystrčil, nebyl oslavný, ale pouze děkovný. ODS na Vysočině získala 6,83 procenta.

Ve vysočinské TOP 09 vládla pohoda

Jihlava – Úsměvy, šampaňské a uvolněná atmosféra. Přesně tak to vypadlo po zveřejnění výsledků voleb ve vysočinském štábu TOP 09. Nechyběla ani trička s agentem 009 Karlem Schwarzenbergem a velké promítací plátno, ze kterého agent ke členům TOP 09 promlouval. TOP 09 na Vysočině vybojovala 9,07 procenta.

Do Poslanecké sněmovny se probojoval lídr kandidátky Karel Tureček. „Já se shodnu s naším předsedou Karlem Schwarzenbergem. TOP dělala nepopulární kroky, dělala je nepopulisticky a samozřejmě vždycky to sebou nese riziko. To znamená, že se nenechala svést k populistickým opatřením a stála si za svým, já v tuto chvíli můžu jen konstatovat, že je před námi spousty a spousty další práce. Ať už jsou to volby do Evropského parlamentu, protože TOP 09 je proevropská strana nebo tady na vysočině konkrétně komunální volby," okomentoval výsledky voleb Karel Tureček.

U komunistů panovala klidná spokojenost

Jihlava – V jihlavském sídle Komunistické strany Čech a Moravy sice po zveřejnění výsledků voleb nepanovala poraženecká nálada, ale ani se tady nijak neslavilo.

Komunisté během sčítání hlasů postupně ztráceli, až se jejich zisk zastavil těsně pod hranicí patnácti procent. „Není to špatné, ale věřili jsme, že bychom se mohli dostat na nějakých osmnáct procent, jako v roce 2002," řekl k výslednému zisku strany v celostátním měřítku předseda vysočinského krajského výboru KSČM Pavel Kalabus.

O něco spokojenější byl s výsledkem na Vysočině, kde volební zisk pro KSČM činí 16,86 procent a kde strana porazila hnutí ANO 2011. Právě úspěch Babišova hnutí ANO 2012 ovšem považuje za největší neznámou povolebních jednání a následného povolebního uspořádání. „Před volbami jsme počítali s výrazným úspěchem levice, ale to se nestalo. Po tomto volebním výsledku nejspíš žádná stabilita na politické scéně nenastane, dohoda stran, které se dostaly do sněmovny, bude složitá, strany se budou mezi sebou obtížně domlouvat," prohlásil Kalabus.

Kaňkovský přeskočil lídra lidovců

Jihlava – Po poslanecké pauze, kdy lidovci nebyli ve Sněmovně zastoupeni, bude mít KDU-ČSL opět poslance, jeden bude také z Vysočiny. Možné je, že se lidovci opět také objeví ve vládě, ale to je otázkou dalších povolebních vyjednávání mezi politickými stranami a hnutími.

Josef Herbrych, lídr kandidátky lidovců na Vysočině zatím nechtěl za svou stranu předjímat, kdo a s kým bude jednat o případné vládní koalici. „Jednoznačně bylo řečeno, že koalice se bude vytvářet s tím, s kým máme shodné programové body. Pokud by došlo k názorovému průniku, dalo by se uvažovat o koalici. Nikdo teď ale neví, jakým směrem se to bude ubírat," podotkl Herbrych.

Ten se ale poslancem za lidovce za Vysočinu nestane, díky přednostním hlasům udílenými voliči Herbrycha přeskočil lékař Vít Kaňkovský. Podle výpočtu Deníku budou mít lidovci za Vysočinu jednoho poslance. Tím by měl být právě Kaňkovský.

Vyjednávání o vládní koalici budou těžká

Jihlava - To není na šampaňské, ale na panáka. Třeba i to zaznělo v krajském štábu sociální demokracie v Jihlavě. Byla to reakce na výsledky voleb. Ten totiž ukázal, že sestavování vlády nebude vůbec snadné. Sociální demokracie sice získala nejvíce hlasů od voličů, ale na druhé místo voliči poslali hnutí Ano 2011 miliardáře Andreje Babiše. Ten tak bude držet v šachu všechny možné varianty v sestavování budoucí koaliční vlády.

„Určitě jsem čekal lepší výsledek," okomentoval čísla vysočinský předseda ČSSD Zdeněk Chlád. „Výsledek na Vysočině se mi nelíbí, jsem s ním poměrně nespokojen. Překvapilo mě jak hnutí Ano, tak Okamurovo hnutí." Na vážkách byl i s tím, zda se do Poslanecké sněmovny vůbec dostanou lidovci. Možná povolební vyjednávání o případné vládní koalici by mohla ČSSD vést třeba i s KDU-ČSL.

Každopádně nebudou kvůli rozložení sil v nové Sněmovně žádná jednání snadná. Že budou vyjednávání o možných vládních koalicích těžká, přiznal také Chlád. „On (Babiš) je teď v celkem exkluzivní situaci," řekl. Situace je totiž taková, že bez jakékoliv aktivní nebo pasivní podpory Babišova hnutí Ano se jen těžko bude v nové Poslanecké sněmovně hledat jakákoliv budoucí vládní koalice. A bude to těžké i z hlediska programových shod. „Já jsem od něj (Babišova hnutí Ano) žádný renomovaný propracovaný program neviděl. Říkal to, co voliči chtějí slyšet, a nadával na poměry v České republice. S tím ale dlouho nevystačí," podotkl ještě Chlád.

Podle výpočtu Deníku by za Vysočinu měli ve Sněmovně zasednout tři sociální demokraté, a to Pavel Antonín, Karel Černý a současný vysočinský hejtman Jiří Běhounek. Ten teď bude mít podle Chláda nějaký čas na to, aby se sám rozhodl, jestli bude zastávat funkci hejtmana a současně poslance, nebo jestli se hejtmanského postu vzdá.

Ostatní politické strany volební štáby v krajském městě neměly.