VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace v horku většinou výrazně mění jídelníček

Havlíčkobrodsko – V době letních veder restaurace a bufety často výrazně mění jídelníček. O těžkou a tučnou stravu zákazníci většinou nestojí. Přednost mají spíš lehká jídla.

4.8.2017
SDÍLEJ:

Koprová omáčkaFoto: Eva Tajanovská

„V horku nejde na odbyt vepřo, knedlo zelo, guláš nebo svíčková se šesti. Zákazníci mají zájem hlavně o lehká stravitelná jídla. Takže nabízíme hlavně saláty, polévky a rybí maso,“ prozradil provozovatel brodské restaurace U Zlodějky Ivo Jelínek.

Denní menu v době letních veder výrazně změnil i Panský dům v Chotěboři. Hosté mají chuť hlavně na saláty, z nabídky mas vedou ryby, navíc Panský dům nabízí studenou rajčatovou polévku gazpacho původem ze Španělska. Úplně opačnou zkušenost má ale Gabriela Písaříková z restaurace Sázava v Ledči nad Sázavou. „Bez ohledu na horko jasně vede svíčková a kachna. Především turisté z Prahy se k nám chodí najíst a pochvalují si kvalitní kuchyni za levné ceny,“ konstatovala Písaříková.

Podle výživové poradkyně Aleny Kubátové vysoké teploty představují zátěž pro organismus a tučná strava se v této době opravdu moc nehodí. "Naopak je vhodná zelenina s vysokým obsahem vody. Perfektní je například okurka, která má maximum vody a minimum kalorií. Dokonale zchlazuje tělo a je protizánětlivá. Výborné jsou okurkové nápoje s mátou. V parných dnech pomůžou také rajčata, hlávkový salát nebo ředkvičky," radí Kubátová. Z mas se hodí hlavně ryby, králičí a krůtí maso.

Autor: Štěpánka Saadouni

4.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Stromy padaly na silnice, auta i karavan

Ilustrační foto.

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Havlíčkův Brod – Majitelé hospod na Havlíčkobrodsku prozatím nevyužívají rozmanitých možností, které jim nedávná pivní revoluce nabídla. Nová generace pivařů začíná naplňovat hospody, ale lokální hospodští na moderní vlnu dosud nezareagovali a nabídka piv na pípách zůstává stejná.

Poškozenou vázu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Lipnice nad Sázavou – V kamenosochařském středisku v Lipnici nad Sázavou vznikla kopie vázy z 18. století, která teď tvoří jednu z dominant novoměstského zámku. Věrnou kopii pískovcové vázy vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána v rámci své maturitní práce.

Kuki se vrací domů. Chytili ho v Jihlavě

Jihlava – Tříměsíční pobyt ve volné přírodě Kukimu končí. Od tohoto pondělí ví o klokanovi, který utekl už v květnu svému majiteli z rodinné farmy v Mohelnici na Olomoucku, celá republika. V pátek ráno se ho podařilo pracovníkům jihlavské zoologické zahrady, hasičům a městským policistům chytit ve Starých Horách v lokalitě Červené domky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení