Provoz na dálnici na Vysočině totiž bude už ode dneška omezen kvůli přípravným pracem na snášení mostu na 107. kilometru, který se nachází v modernizovaném úseku Větrný Jeníkov – Jihlava.  Samotné bourání mostu je v plánu v noci na neděli, kdy bude v obou směrech zcela uzavřen úsek mezi exitem 90 – Humpolec a exitem 112 – Jihlava.  Uzavírka začne v sobotu ve dvacet hodin a skončí v neděli v osm ráno, řidiči musí po tuto dobu počítat s objízdnými trasami.

Monitoring policie

Celou situaci bude o víkendu, a hlavně v noci na neděli, monitorovat policie, která nevylučuje, že zde nemůže docházet k problémům s plynulostí provozu, případně ke tvorbě kolon.

„Noční a víkendová varianta byla zvolena s ohledem na hustotu provozu tak, aby se minimálně dotkla řidičů. Vyzýváme všechny řidiče, aby při plánování cesty po D1 během tohoto víkendu zvážili trasu, kterou se vydají, a pokud je to možné, této uzavírce se vyhnuli," řekl Jan Studecký z oddělení komunikace Ředitelství silnic a dálnic. Objízdná trasa mezi Humpolcem a Jihlavou povede přes Havlíčkův Brod.

Doprava ve směru na Brno bude svedena na exitu 90- Humpolec, poté řidiči pojedou po silnici 1/34 do Havlíčkova Brodu a odtud po silnici 1/38 na exit 112 Jihlava, kde se zpět napojí na dálnici D1.

Ve směru na Prahu  bude doprava z dálnice svedena na exitu 112 a vozidla budou pokračovat po silnici 1/38 do Havlíčkova Brodu, odtud po silnici 1/34 do Humpolce a na dálnici najedou na exit 90 Humpolec. „Nájezd na dálnici D1 na exitu 104 Větrný Jeníkov směr Brno bude zcela uzavřen. Motoristé z odpočívky Mikulášov-vpravo budou svedeni z dálnice na exit 104 Větrný Jeníkov. Bude zcela uzavřen výjezd z odpočívky Pávov-vlevo směr Praha. Doprava  vedena přes odpočívku Pávov-vpravo zpět na exit 112 Jihlava, kde se napojí na vyznačenou objízdnou trasu," doplnila další důležité informace policejní mluvčí Dana Čírtková.

Po skončení uzavírky budou v neděli v tomto úseku pokračovat za omezeného provozu navazující práce. Od nedělní osmé hodiny ranní do půlnoci 12. června se bude po dálnici jezdit v úseku Větrný Jeníkov – Jihlava ve dvou pruzích ve směru na Prahu a v jednom pruhu ve směru na Brno.

„Důvodem omezení provozu budou dokončovací práce po bourání mostu a rozmístění dopravního značení  na Brno pro následující etapu. Ta bude spočívat v práci ve středním dělícím pásu, kde budou dělníci řešit přeložky inženýrských sítí, kanalizace, optických kabelů a svodidel," dodal Studecký. Na zvýšený provoz se připravují v obcích podél dálnice. „Je  možné, že si řidiči znalí místních poměrů zkusí zkrátit cestu z Humpolce do Jihlavy  přes Větrný Jeníkov. Není čeho se obávat, provoz v noci není tak velký. I teď , po dobu rekonstrukce, jsme tu nezaznamenali výrazné navýšení dopravy," sdělil starosta Větrného Jeníkova Ivo Grubbauer. V nedalekých Štokách mají také jasno. „Řidiči budou možná zkoušet jet trasou z Jihlavy přes Štoky a Petrovice na exit Větrný Jeníkov. Musí však počítat s tím, že ve Štokách narazí na objížďku, která tady bude o víkendu kvůli pouti," přiblížil situaci ve Štokách starosta Pavel Královec. Podle něj je docela štěstí, že ve Štokách zatím nezačala oprava dvou mostů na silnici 1/38, tím by se totiž vše zkomplikovalo.

„Oprava se zdržela a začne až příští týden. Jde o most na Dobronín a most přes Mlýnský potok. Mosty budou částečně uzavřeny, kyvadlová doprava bude řízena semafory. Práce skončí v listopadu," doplnil starosta.

Zuzana Musilová