Stará vozovka již byla technicky značně nevyhovující, a proto bylo potřeba přistoupit k náročné sanaci celého strmého svahu. Ten bylo třeba zabezpečit před sesuvem.

„Máme toho dost a obtěžuje nás to. Většina místních řidičů totiž nerespektuje vyznačenou objížďku a jezdí přes Stříbrné Hory starou silnicí. Ohrožují bezpečnost, my nemáme možnost tomu zabránit. Silnici nemůžeme zatarasit," říkala na konci října starostka Stříbrných Hor Marie Kollariková.

Naštěstí však počasí dodavatelské společnosti přálo, a  tak mohla být už během uplynulé neděle vozovka zprůjezdněna. Řidiči se tak už nemusejí Stříbrným Horám vyhýbat.

„Je dobře, že už se tu dá normálně projet. Cestuji tudy téměř každý den,  a proto otevření silnice určitě vítám," radoval se včera jeden z oslovených řidičů.

Provizorní úprava

„Jde ale pouze o provizorní úpravu. Ta je připravena právě pro zajištění průjezdu obcí. V zimě se pak bude pracovat na kompletním dokončení této akce," informovala včera Marie Tesařová z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), divize Jihlava.

Náklady na stavbu, které prozatím vystoupaly zhruba ke čtyřem milionům korun, tak s největší pravděpodobností ještě porostou.

Další větší stavební akce na Brodsku plánuje ŘSD na příští rok. Komplikace tak čekají na řidiče především v Havlíčkově Brodě. „Pracovat by se mělo začít třeba na opravě ulic Masarykovy a Lidické, o kterých se mluví už dlouho. Bude se rekonstruovat most přes potok Žabinec a  povrch vozovky," uvedla Tesařová.

Obecně se ale dá říci, že by se řidiči na Havlíčkobrodsku během zimy neměli setkávat se  žádnými dopravními uzavírkami, zapříčiněnými dopravní stavbou.

Pod taktovkou krajského úřadu, kterému silnice číslo druhé třídy číslo 150 patří, sice budou i příští rok pokračovat práce na obchvatu Chlístova, ale i tady by měli šoféři projet bez větších komplikací.

Díky stavbě za více než osmdesát milionů, kterou financuje zejména regionální operační program, tak zmizí ve směru na Okrouhlici nebezpečné serpentiny.