První rázné kroky k záchraně historického mostu v Ronově nad Sázavou podnikl Městský úřad v Přibyslavi.

„Zabezpečovací práce byly zahájeny. Došlo ke stržení nestabilní hmoty zdiva, k jejímu uložení na břeh a práce pokračovaly instalací lávky pro pěší," řekl přibyslavský  místostarosta, Martin Kamarád. Ten upřesnil, že zabezpečovací práce nařídil Přibyslavi havlíčkobrodský stavební úřad. Právě k němu se nedávno přibyslavská radnice odvolala, protože jí zamítl navrhovaný způsob opravy. Jak Kamarád poznamenal, na stanovisko stavebního úřadu k odvolání Přibyslav stále čeká, ale památkáři byli při provádění zabezpečovacích prací přítomni a viděli, v jakém rozsahu se práce provádějí. Otázka je, co bude dál.

Připomeňme, že celý spor o způsobu opravy mostu odstartovalo negativní stanovisko Národního památkového ústavu v Telči, který také nesouhlasí se způsobem, jakým chtějí Přibyslavští most opravit.

„Tohle otálení památkářů nechápu. Copak chcete, aby tam zůstal jen nápis, tady býval historický most?" divil se  například před časem Tomáš Zdechovský z Havlíčkova Brodu.

Pověstný kámen úrazu: projekt

Zkáza mostu odstartovala po letošní kruté zimě, kdy ledové kry část mostu poškodily, pak  most pobořil  traktor s vlekem. „Dělníci instalují lávku pro pěší, most bude po dobu její výstavby uzavřen," popsal  Kamarád aktuální stav.

Město Přibyslav má podle stavebního úřadu v Havlíčkově Brodě zpracovat projekt opravy mostu, který by historickou památku zachránil.
Právě projekt je podle Kamaráda kamenem úrazu, neboť město a památkáři mají zcela jiné představy.

„My i památkáři připouštíme opravu vnitřním systémem skryté nosné železobetonové konstrukce s pomocí železných trnů, které podchytí klenbu mostu. Most by se tak už dále nebortil a nebude do něho zatékat. Památkáři ale navrhují železobetonovou desku pouze jednu," přibližuje detaily Kamarád.

Rozdílná stanoviska zastávají obě strany i co se týče nosnosti mostu. Podle Petry Folkovičové z Národního památkového ústavu Telč je ale navržený postup města Přibyslavi nepřípustný. „Stejně jako použití těžké techniky při opravách," uvedla Folkovičová.
Obyvatelé Ronova nad Sázavou v současné době používají místo mostu cyklostezku, ale to je podle místostarosty jen dočasné řešení.

Rozumné rozhodnutí

Nespokojení jsou i zemědělci, kteří mají problém dostat se na své pozemky. A volání po případném novém mostu přes řeku Sázavu jsou v tuto chvíli zcela nereálná. „Pokud přistoupíme na variantu památkářů, most bude do pěti let poškozen znovu. Proto jsme podali  odvolání a doufáme v rozumné rozhodnutí, neboť jde o záležitost velmi urgentní," říká Kamarád. Jestli se se záchrannými pracemi nezačne a obě strany se nedohodnou, tak historický most letošní zimu určitě nepřežije.