Rybí populaci totiž bezprostředně ohrožuje nedostatek kyslíku ve vodě. Zatěžuje ji i poměrně vysoká teplota vody v rybnících a nádržích.

„Situaci velmi pozorně sledujeme. Zejména pak na těch rybnících, které jsou díky své poloze náchylnější k úbytku kyslíku ve vodě," uvedl Josef Nikl z chotěbořského Rybářství Vysočiny.

Řeka klesá o dva centimetry denně

Ten dodal, že na některých rybnících, například na Soldátu nedaleko Nové Vsi u Chotěboře nebo na Kazbalu poblíž Uhelné Příbrami, již nasadili elektrické aerátory, které čeří hladinu a okysličují tak vodu. „Přítoky rybníků, na kterých hospodaříme, jsou prakticky nulové. Markantní úbytek vody jsme zaznamenali i na Řece u Krucemburku. Hladina tam klesá každý den o dva centimetry. Voda v Řece ale ubývá i kvůli nutnému odpouštění, které je nezbytné pro zachování vody a života v ní v řece Doubravě," pokračoval Nikl.

Úhyn ryb chotěbořští rybáři nezaznamenali.

To ale bohužel neplatí o rybáři Milanu Musilovi, který se v Keřkově u Přibyslavi stará o tamní půlhektarový rybník. V pronájmu ho má fotbalový oddíl TJ Sativa Keřkov.

„Nejsem zcela přesvědčen o tom, že by úhyn zhruba šedesáti, často až tříkilových kaprů, který jsem zaznamenal v úterý, zavinil nedostatek kyslíku ve vodě. K úhynu ryb totiž došlo náhle a velice rychle. Myslím si, že za tím bude něco jiného. Snad něco napoví rozbor vody, o který jsem privátně požádal," řekl Musil. „Na rybníku bylo puštěné čerpadlo. Voda tedy byla alespoň částečně okysličovaná," pokračoval Musil, který ještě včera zbavoval hladinu rybníka těl uhynulých ryb.

Petr Kulhánek, vedoucí úseku rybářství a zemědělství společnosti Kinský Ždár, nicméně Deníku sdělil, že náhlý úhyn ryb může absence kyslíku ve vodě zapříčinit.

„Čeření vody pomůže pouze tehdy, je-li prováděno s dostatečným předstihem a v dostatečné míře. Přítoky jsou v této době minimální. Myslím si, že žádný splach s hnojivy či ropnými látkami tedy v tomto případě nepřichází v úvahu," řekl Kulhánek.