Po zimní přestávce totiž budou pokračovat práce na sanaci silničního svahu ve Stříbrných Horách.

„Zatím se stále pracuje na projektu další etapy. Do něj se musí zahrnout všechny dodatečně zjištěné poznatky. Vloni byl vybudován armovaný svah, letos bude provedena rekonstrukce vozovky a odvodnění," vysvětlila Marie Tesařová, šéfka jihlavského ředitelství silnic a dálnic.

Termín je nejistý

Kdy tedy konkrétně rekonstrukce svahu ve Stříbrných Horách začne, zatím není podle Tesařové určeno. Nejdříve je podle ní třeba učinit zadost veškerým zákony vyžadovaným úředním postupům.

Investor musí například provést nové výběrové řízení na dodavatele stavby. Firma Porr, která loni na rekonstrukci svahu pracovala, už to letos nebude. „Vzhledem k podmínkám zákona o veřejných zakázkách nemůžeme v dosavadním smluvním vztahu pokračovat, a musí se uskutečnit nové výběrové řízení," uvedla Tesařová.

Řidiči a cestující se v souvislosti s pokračováním rekonstrukce svahu budou mu᠆set opět smířit s omezením dopravy na silnici číslo 19 kolem Stříbrných Hor i s následnými objížďkami.

Chystá se objížďka

U autobusů to bude opět znamenat určitá zpoždění. Loni vedla trasa objížďky složitě přes Keřkov, Hesov a Utín. Kudy povede objížďka letos, to zatím není ještě určeno. „Objízdnou trasu musí projednat vybraný dodavatel, ale předpokládá se, že bude stejná jako loni," upřesnila Tesařová.

Řidiči z plánovaného omezení žádnou radost nemají, stejně tak lidé ze Stříbrných Hor. „Už loni jsme měli té objížďky dost a obtěžovalo nás to. Většina místních řidičů totiž nerespektovala vyznačenou objízdnou trasu a jezdila přes Stříbrné Hory starou silnicí. Ohrožovali tím bezpečnost a my jsme neměli žádnou možnost tomu zabránit. Starou silnici nelze zatarasit," posteskla si starostka obce Marie Kollariková. Ta dodala, že stará silnice je technicky nevyhovující.

Starostka se také obává toho, že silnice už další dopravní zátěž nevydrží.

Veškeré škody pak bude muset při opravách hradit obec. Obyvatelé Stříbrných Hor si navíc stěžovali, že se práce na svahu vlečou hlavně proto, že se tam i ve všední den téměř nepracovalo.

Svah u Simtan

Podle ředitelky Tesařové za zdržení první etapy stavby mohly složité geologické podmínky. „Po ověření stavu podloží kontrolními zkouškami byly zjištěny nevyhovující parametry zejména v místech, která byla v době provádění geologického průzkumu nepřístupná. Geologové nám to vysvětlují nepředvídatelným vlivem puklinové vody, která po jarních deštích vyvěrá ze svahu až se zpožděním několika měsíců, a navrhli taková opatření, aby její vliv byl eliminován tak, aby mohlo být dosaženo na podkladní vrstvě armovaného svahu předepsaných parametrů," objasnila situaci ředitelka. Do rekonstrukce svahu ve Stříbrných Horách ŘSD investuje asi devět milionů korun, a to včetně rozšířeného rozsahu prací. Rekonstrukce svahu u Stříbrných Hor ale nebude jediná.

„V současné době připravujeme projekt sanace I/19 u Simtan, ale vzhledem k nutným správním řízením, jako je správní řízení územní a stavební, to bude ještě nějakou dobu trvat," dodala ředitelka Tesařová.