Opět platí, že do Světlé zavítají známé a populární tváře nejen z České republiky, ale také ze zahraničí.

„Letos začínáme již ve středu 3. srpna sólovým vystoupením Lucie Bílé a Kamila Střihavky. Pokud se tato novinka osvědčí, vytvoříme z koncertů předcházejících festivalu tradici," prohlásil dramaturg Sázavafestu Pavel Kloupar.

Hlavní část festivalu se uskuteční ve dnech 4. až 6. srpna na třech pódiích v areálu zámeckého lesoparku.

Ve Světlé nebudou chybět například ani Monkey Business. „Zahrajeme řadu písniček z našeho posledního alba Sex And Sport? Never! a připravujeme i speciální set, před kterým si každý povinně dáme pět piv. Budeme pak hrát lépe a rychleji, takže zahrajeme více písní než obvykle," avizoval s nadsázkou zpěvák kapely Matěj Ruppert.

Společné vystoupení se slovenskými No Name chytá kapela Chinaski. „Českou premiéru si na Sázavafestu odbude sólový projekt M.I.N.E. Markuse Meyna, frontmana známé skupiny Camouflage," pokračoval Kloupar.

Dalšími zahraničními kapelami budou němečtí Final Stair, rakouští Kitty in a Casket a americká zpěvačka Meg Pfeifferová, která předvede směs amerického popu, country a blues. „Představí se ale i bubeník a zpěvák Michal Šindelář, který oslaví dvacet let na hudební scéně. Po loňském úspěchu se na festival vrátí písničkář Pavel Callta," vyjmenoval Kloupar. Další zahraniční hosty pořadatelé zveřejní v nadcházejících týdnech.

Sázavafest ale nabídne i bohatý doprovodný program. Spisovatel Michal Viewegh přečte ukázku z připravovaného románu Dva muži ve člunu, který vyjde na podzim. „Jeho hrdiny jsou profesionální gigolo a nájemný vrah, kteří pracují i na dovolené, takže mají melouch po cestě na vodu," prozradil Viewegh.

Ze své nové knihy bude číst také bavič Lukáš Pavlásek, který po úspěchu publikace Z deníku ajťáka představí pokračování Ajťáci vrací úder.

Hudební divadlo Karlín se zase blýskne starším projektem Deset let nad vodou, který přinese vystoupení zpěváků s živým orchestrem a ukázkami z muzikálů Aida, Carmen, Producenti, Addams Family, Jesus Christ Superstar a dalších.

„Půjde o ukázky z muzikálů, které karlínská scéna uvedla od roku 2002, kdy byla zničena povodněmi, do současnosti," podotkl Kloupar.
Na letošní Sázavafest se již nyní těší i majitelka zámku ve Světlé nad Sázavou Helena Degerme.

„Věřím, že lidé, kteří do Světlé přijedou za hudbou a zábavou, si najdou i chvilku na to, aby si prohlédli naše nové expozice a prohlídkové trasy. A pokud tu byli již vloni, že ocení i to, co jsme v průběhu roku v zámku přestavěli a změnili k lepšímu," řekla Degerme. Ta dodala, že zámek opět poskytne potřebné prostory organizačnímu štábu festivalu. Půjde například o novinářskou a akreditační zónu, zázemí pro účinkující, pořadatele a podobně.

Sázavafest se ve Světlé nad Sázavou koná již počtvrté. Od roku 2001, kdy se v Týnci nad Vltavou uskutečnil první ročník, vystřídal hned několik míst. Několikrát se konal v Sázavě a Kácově, svědkem dvou ročníků se stal i Benešov u Prahy.

Loňský ročník si ve Světlé nad Sázavou nenechalo ujít, a to v průběhu všech tří festivalových dnů, kolem pětatřiceti tisíc tuzemských i zahraničních návštěvníků.

O festivalu
Dramaturgie festivalu má jasný cíl, budovat multikulturní festival s dominantním postavením hudby, která se nebojí pestrosti. Sázavafest nabízí to nejlepší z domácí scény, představuje zajímavé zahraniční interprety, davá prostor i mladým kapelám a projektům.

Multikulturnost: hudba, divadlo, film, autorská čtení, výstavy, výtvarné dílny, workshopy…

Multižánrovost: world music, rock, pop, reggae, ska, jazz, blues, dance, hip hop…