„Nejčastěji hypnózou řešíme různé bolesti, včetně fantomových, tedy těch, které pacienti pociťují v amputované končetině. Dále pracujeme s lidmi s atopickým ekzémem, pomáháme od svědivosti, narušeného spánku. Z kožních chorob řešíme i bradavice," uvedla psycholožka Irena Komendová s tím, že úspěšnost léčby se pohybuje okolo devadesáti procent.

Vedle výše uvedených případů pomáhá hypnóza i při problémech s obezitou, kdy jde především o zvládnutí chuti a dodržování dietního režimu. V mnohých případech ji lze také využít u pacientek, které mají problémy s otěhotněním.

Pomáhají i dětem

„U dětí pak řešíme nejčastěji potíže s nočním pomočováním, kousáním nehtů a nízkým sebevědomím, které vede k následným potížím ve škole," dodala Komendová a sdělila, že za poslední čtvrtletí prošlo léčbou několik desítek pacientů.

Co si lze pod pojmem hypnóza představit? Jedná se o stav vědomí, v němž se pozornost hypnotizovaného plně soustředí na hypnotizéra. Pacient přebírá tvrzení hypnotizéra, aniž by o nich kriticky uvažoval. Dochází ke zkreslenému vnímání a hodnocení skutečnosti. Zároveň se však pacient stále kontroluje a za žádných okolností nedělá nic, co je proti jeho vůli. Panující obava z toho, že člověk se z hypnózy nemusí probudit, je naprosto mylná. Pacient nabude plné vědomí buď ihned po jejím ukončení, nebo přejde ve spánek, z něhož se do půl hodiny probere. Nemůže se tedy stát, že by v hypnóze setrval dva nebo tři týdny, jak se objevuje v některých knihách či filmech.

Co jste možná o hypnóze nevěděli

Během hypnózy postupně terapeut navozuje co největší uvolnění a koncentruje pozornost klienta na své sugesce. Po ukončení sezení jsou klienti zklidnění, někdo se cítí nabitý energií a odpočatý, někdo příjemně uvolněný. Vedlejší účinky hypnózy nejsou známy, a pokud se pomocí hypnoterapie nedaří problém zvládnout, pak si klient alespoň příjemně odpočine a naučí se relaxovat. V hypnóze se taktéž může vrátit v čase, například do doby, kdy vznikly klientovi obtíže – tím může on i terapeut lépe porozumět vývoji problému. V hypnoterapii se nepracuje s regresí do minulých životů – existence minulých životů je vědecky nevalidní a od tohoto tématu se odborná veřejnost distancuje. Zdroj: Nemocnice Havlíčkův Brod

Jan Štrobl