To vše a mnohem více zažili lidé, kteří od čtvrtka do soboty zavítali na již šestnáctý ročník multižánrového hudebního festivalu Sázavafest.

Ten se opět konal v malebném zámeckém parku ve Světlé nad Sázavou. Mezi největší hvězdy letošního programu patřila například dvojice Skye Edwardsová 
a Rosse Godfreye ze skupiny Morcheeba, novozélandský zpěvák Graham Candy či oblíbení slovenští No Name, Kristina nebo Mig 21 s hercem Jiřím Macháčkem.

Poprvé ve Světlé

„Na Sázavafestu jsem vůbec poprvé a bylo to úžasné. Jsem ráda, že mě pořadatelé pozvali. Publikum bylo naprosto senzační," uvedla pro Deník slovenská zpěvačka Kristína Peláková, známější pod uměleckým jménem Kristina.

Ta podotkla, že v České republice se cítí jako doma a je moc ráda, že ji tu lidé berou. „Mám radost, když lidé na koncertě se mnou zpívají slovensky," pokračovala Kristina.

Senzační show také předvedla tuzemská kapela Mig 21 v čele s hercem Jiřím Macháčkem.

„Vysočinu mám moc rád, a především pak Ledečsko, to je moje srdcová oblast. Máme tam totiž 
s rodinou letní sídlo," svěřil se Macháček. Česká popová kapela Mig 21 přitom vznikla již v roce 1998. Při svých koncertech se skupina zaměřuje i na scénické ztvárnění, které nechybělo ani na Sázavafestu.

Český herec po pódiu doslova létal a předváděl roztodivné taneční kreace a pohyby.

Skvělá atmosféra

Lidé také během soboty nedočkavě vyhlíželi přibyslavsko – pražskou kapelu Jelen. Její členové přitom během hodinového koncertu rozpohybovali celý zámecký areál. Nechyběly ani známé hity jako Magdaléna, Vlčí srdce či Jelen.

„Ke kapele neodmyslitelně patří park a zeleň, což Sázavafest splňuje na výbornou. Jsme tu již potřetí 
a opět jsme zažili neuvěřitelnou atmosféru," sdělil Deníku hned po koncertě zpěvák Jindra Polák. Ten podotkl, že na podzim vyráží kapela na turné a 5. listopadu vystoupí i v Havlíčkově Brodě.

Pořadatelé se také oproti předchozímu ročníku polepšili a v nabídce bylo mnohem více stánků s jídlem a pitím. Zajímavostí byly například i luxusní toalety s klimatizací a bezdotykovým ovládáním nebo vyhřívané sudy.

Mnoho lidí také během třídenního festivalu vyhledávalo spíše klidnější části s doprovodným programem. Během něho nechybělo ani tradiční čtení Michala Viewegha nebo vystoupení Lukáše Pavláska. Na své si rozhodně přišli i milovníci taneční hudby.

Novozélanďan Graham Candy

Na Sázavafestu vystoupil 
i v rámci svého evropského turné Novozélanďan Graham Candy, který mimo jiné stojí za hitem She Moves (Far Away), za který obdržel na německém trhu zlatou desku.

Při jeho vystoupení bylo sice vidět, že lidé jeho písně neznají, ale zpěvák se nenechal odradit a dav lidí rozpohyboval do rytmu.

Naopak návštěvníci do posledního písmenka znali všechny hity od slovenské skupiny No Name, která si 
v závěru svého vystoupení střihla i společnou písničku s kapelou Chinaski.

Dále vystoupily kapely Sto zvířat, Wohnout, Ewa Farna, Monkey Business, Xindl X, Michal Hrůza, Voxel, Petr Bende, Vladimir 518 a mnoho dalších.

Před samotným začátkem festivalu proběhl také ve středu dvojkoncert Lucie Bílé a Kamila Střihavky.