Investorem bude jihlavské Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). K opravě dojde zhruba s ročním zpožděním.

„Administrativní řízení se neúměrně protáhlo, teprve minulý týden jsme obdrželi z ministerstva dopravy konečné rozhodnutí a v současné době čekáme už jen na sdělení stavebního úřadu, že stavební povolení nabylo právní moci. Oprava, která skončí 28. září, si vyžádá 8,5 milionů korun," informovala ředitelka jihlavského ŘSD Marie Tesařová.

Nový asfaltový koberec získá komunikace i přímo ve Ždírci nad Doubravou, a to v úseku od železničního přejezdu až ke křižovatce na Studenec. Jinak bude silnice opravována po úsecích dlouhých 360 metrů a doprava na ní bude řízena semafory. To, že se na silnici už dlouho nic nedělo, začalo být divné i některým obyvatelům Krucemburku, kteří se obraceli na starostu Jiřího Havlíčka.

„Opakovaně jsem dotazován, kdy se začne s opravou. Teď už je to jasnější," uvedl Havlíček. Ten dodal, že při projednávání náhradní výsadby za pokácené nebezpečné stromy, které tuto silnici dlouhá léta lemovaly, vznesl dotaz, jak pokračuje řízení o vydání příslušného stavebního povolení. „Náměstek z ŘSD na ni odpověděl, že spisový materiál se nachází na Ministerstvu životního prostředí nebo na Ministerstvu dopravy, která mezi sebou řeší kompetenční spor o věcnou příslušnost," pokračoval Havlíček.

Příčinou zpoždění zahájení rekonstrukce silnice byly nejen průtahy kolem vydání stavebního povolení, ale i protesty ochránců přírody.
„V závěru loňského roku byly z popudu ŘSD vykáceny stromy podél silnice mezi Ždírcem a Krucemburkem. Kácení, které vyvolalo velký ohlas u veřejnosti i sdělovacích prostředků, mělo jediný cíl. A to rekonstruovat a rozšířit vozovku," připomněl starosta Ždírce nad Doubravou Jan Martinec s tím, že k rekonstrukci potřebovalo ŘSD i souhlas Správy chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Ta ale příslušné stavební povolení napadla a celá záležitost tak skončila v Praze na ministerstvech.

Proti rekonstrukci silnice by dnes už neměli ochránci přírody nic namítat. ŘSD totiž 19 vykácených stromů nahradí a vysadí podél silnic u Ždírce nad Doubravou více než dvě stovky nových stromů.