Spolu s ostatními skautskými oddíly se zapojí do organizace celorepublikové prázdninové hry ČT :D Zachraňte duhu fungující na principu geocachingu. Schránky ukrývající barevné symboly potřebné pro hru budou skauti střežit ve volné přírodě, další pak bude možné nalézt na hradě v Ledči nad Sázavou nebo v jihlavské ZOO.

Déčko vybízí děti k aktivnímu trávení volného času a především letošních prázdnin. Už 28. 6. proto Česká televize spouští soutěž Zachraňte duhu, v rámci které společně s organizací Junák – svazem skautů a skautek ČR – ukryla na téměř sto čtyřiceti zajímavých místech po celém Česku barevné symboly. Úkolem dětí pak bude potřebný počet symbolů vyhledat nejen v přírodě, ale i na hradech, zámcích a jiných turisticky atraktivních lokalitách. Soutěž se tak stává zábavnou záminkou pro rodinné výlety, které fanoušky Déčka zavedou i do Kraje Vysočina.

Právě zde se o schránky umístěné ve volné přírodě budou starat místní skauti a skautky, kteří na soutěži s Českou televizí spolupracují. „Naše skrýš je umístěná v okolí Zelené hory a poutního kostela ve Žďáře nad Sázavou, který je zapsán mezi památky UNESCO. V nedaleké blízkosti se nachází také žďárský zámek a bezbariérové naučné stezky kolem rybníka Konvent a Bránského rybníka, na kterých můžete zhlédnout další dvě stavby architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla, Hospodářský dvůr Lyra a Dolní hřbitov. O skrýš se stará vodácký oddíl Lekníny z přístavu vodních skautů Racek Žďár nad Sázavou. Budeme rádi, když se lidé na toto překrásné poutní místo podívají," přibližuje jednu ze skrýší skautka Dáša Vencálková.

„Prázdninová soutěž, která dětem ukazuje historicky či kulturně významná místa a motivuje je k pobytu v přírodě, je něčím, co symbolizuje snahu Déčka děti zábavně vzdělávat a inspirovat k vlastním aktivitám. Tak jsme Déčko od počátku pojímali. Letos se nám navíc podařilo prázdninovou hru pro děti rozšířit i díky skautům do všech regionů, z čehož mám radost," říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Podrobnosti k prázdninové soutěži, která unikátním způsobem spojuje netelevizní aktivity s vysíláním i webovou platformou Déčka, jsou dostupné na www.zachranteduhu.cz.

Alžběta Plívová