Humanitární akci zorganizovali chotěbořští skauti na pomoc své vážně nemocné kamarádce Kláře Uchytilové z Bezděkova na Chotěbořsku a její rodině.

AKCE MĚLA OHLAS

„Uspořádat humanitární běh jsme se rozhodli proto, že Klárka je z našeho oddílu. Začínala ve Skautu v oddílu Světlušek, když chodila do první třídy. Dneska je jí už dvanáct let a naši pomoc potřebuje zrovna teď, když je vážně nemocná. Po celou dobu, kdy chodila do Skautu, to byla milá aktivní dívka a kamarádka," vysvětlila za pořadatele závodu skautka Lenka Pavlásková.

Akce měla velký ohlas. Hned z počátku startu se dostavilo nejméně pět desítek běžců, během závodu přicházeli další. Peníze, které mají pomoci rodině Uchytilových z Bezděkova, aby se mohli o nemocnou Klárku starat, vybírali Skauti do zvláštní kasičky formou startovného, či poplatku za občerstvení na stadionu. Kdo nechtěl běžet, mohl si koupit originální srdíčko, které navrhla skautka Nikola Jindrová.

Kromě běhu uspořádali skauti také večerní program v podání divadla DIK. Rodinu Uchytilových z Bezděkova aktivita skautů dojala.

„O akci pro Klárku jsem věděla, bohužel jsme se nezúčastnili. Klárka je stále v Motole. Chtěla bych poděkovat skautům a skautkám, kteří organizovali tuto akci a všem běžcům. Jejich podpora pro nás moc znamená. Je úžasné, že se najdou dobří lidé, kteří dokážou pomoci naší rodině v této velmi obtížné životní situaci," vzkázala účastníkům humanitární akce Petra Uchytilová, matka nemocné Klárky. Dívenka onemocněla leukemií, její léčba bude dlouhodobá a náročná. Po dobu léčby se o ni bude starat jeden z rodičů, který se bude muset vzdát svého zaměstnání, což bude mít na rodinu kromě psychické zátěže také velmi negativní finanční dopad.