Připomínkou na Stamice je pamětní deska v havlíčkobrodské Dolní ulici na budově bývalého hotelu Orel. Nejstarší zápis o tomto domě pochází z poloviny 16. století.

Od roku 1667 dům náležel uzdaři Rejnovskému. Vdova po něm objekt odkázala děkanskému kostelu. Od děkanského kostela dům koupil měšťan a varhaník Antonín Stamic a právě zde se jemu a jeho manželce Rozině narodil hudební skladatel Jan Václav Antonín Stamic.

„Rod Stamiců pocházel z Mariboru, ležícím v dnešním Slovinsku. Malý Jan Václav často vystupoval v brodském děkanském kostele. Prvního hudebního vzdělání se mu dostalo od otce a dále pak na Jezuitském gymnáziu v Jihlavě," poodhalil něco ze Stamicova dětství František Drašner ve své knize Havlíčkobrodský poutník.

Stamic studoval též v Praze. V roce 1741 odešel do ciziny a záhy dosáhl významného postavení v kurfiřtské kapele v německém Mannheimu, který se nachází v dnešním spolkovém státě Bádensko-Württembersko. Působil tam jako houslista a postupně se stal koncertním mistrem a dvorním kapelníkem.

„Skládal symfonie, houslové koncerty a komorní skladby. Nikdy nezapomněl na domov, a proto v jeho skladbách zaznívají tóny připomínající vliv české lidové písně i zámecké hudby," popsal Drašner. V samotném Brodě působil v letech 1749 až 1750, kdy se zúčastnil uvedení mladšího bratra Antonína Tadeáše do funkce brodského děkana. Při té příležitosti uspořádal také koncert.

Po návratu do Mannheimu jej očekával dekret, kterým byl jmenován ředitelem instrumentální hudby. Byl hlavou mannheimské školy, spojující skladatele a reprodukční umění. V padesátých letech 18. století koncertoval v Paříži, kde obdržel na deset let královské privilegium k tisku vlastních děl. Zemřel 27. března 1757 v Mannheimu.

Stamicův hudební přínos byl mnohostranný. Důležitými prvky jeho práce se staly syntéza, dynamika a výrazový kontrast. Tyto vlastnosti byly určující pro nový způsob orchestrální hry. Proto se jeho mohutná crescenda a působivá decrescenda stala neodmyslitelnou součástí kompozičního stylu. Stamic složil okolo 74 symfonií.