„Základní škola Přibyslav ve spolupráci s občanským sdružením Asi-milovaní připravila pásmo přednášek s cílem vnést trochu světla do témat, která delší dobu ovládají veřejné debaty a média v naší zemi," informoval ředitel školy Petr Adam.

Zapojit se může také veřejnost

Přednášky budou vždy začínat v 17.00 hod v přednáškovém sále základní školy, dříve to byla malá tělocvična. „Doufáme, že nejen pedagogy a žáky, ale i přibyslavskou veřejnost program zaujme a přijde si přednášky vyslechnout, případně se zapojí do diskuse nejen s přednášejícími," podotkl ředitel Adam.

První přednáška, která se koná 21. dubna, bude na téma extremismus. V letech 2014 a 2015 vzrostly podle ředitele Adama aktivity levicové extremistické scény, zatímco aktivity pravicových extremistů byly utlumeny. Uprchlická vlna do Evropy, která se vzedmula v létě 2015, dala téma pravicovým extremistům, kteří využívají přirozeného strachu z neznámého a xenofobních nálad ve společnosti. „S bývalým členem protiextremistického oddělení Policie ČR Davidem Lebedou se podíváme na nejnovější vývoj extremistických aktivit, na to jak se v posledních letech změnila jejich témata a jaké problémy jejich aktivity přinášejí společnosti a občanům.," upřesnil ředitel Adam.
Přednáška bude sledovat historii projevů a témat pravicových i levicových extremistů, zajímavé případy a možnosti, které učitel a občan má, když se s extremismem setká. David Lebeda je bývalý člen protiextremistického oddělení Policie ČR, bývalý metodik prevence pro Prahu 7. V současnosti působí jako předseda občanského sdružení Imperativ, lektor pro problematiku rizikových skupin se zaměřením na extremismus.

Další přednáška bude v režii Radky Pudilové na téma Islám a islamismus. Přednáškový projekt uzavře Peter Gabaľ besedou na téma Média a extremismus.