Tu budou navštěvovat školáci patřící do první a druhé třídy, kteří doposud absolvovali školní výuku s indivi-duálním učebním plánem.

„Dříve se školní docházka dětí se zdravotním postižením řešila například tak, že buď rodiče nechali své dítě dojíždět do škol do Ledče nad Sázavou, nebo do Havlíčkova Brodu, což pro ně znamenalo zajistit, kdo dítě do školy doprovodí, anebo se pro ně u nás ve škole připravily individuální učební plány. To bylo rovněž náročné, a navíc ne tak zcela efektivní," vysvětlila ředitelka Základní školy Komenského Jana Myslivcová. Škola tak díky nové třídě vyřeší hned dva problémy. Žáci vyžadující zvý-šenou péči se budou učit podle upravených osnov a pro ně vhodnými metodami.

V ostatních třídách se pak zmenší počet žáků a učitelé se budou moci více věnovat nadaným dětem.

Jak prozradil starosta Svět-lé nad Sázavou Jan Tourek, své místo v nové třídě najde celkem jedenáct dětí. „Podle zákona může mít tato třída od šesti do čtrnácti žáků," upřesnil Tourek.

Ředitelka školy dodala, že třídu povede jedna vyučující. Kromě ní tu bude působit také asistentka pedagoga. Tourek dále uvedl, že už při rekonstrukci uskutečněné v této škole měli na paměti potřebu třídy. Ta byla umístěna do prostor nové školní družiny. Dopoledne se tu tak děti budou učit a odpoledne bude místnost fungovat jako školní družina.

Pečlivá diagnostika

Novou třídu pro handicapované děti ve Světlé nad Sázavou pomohl vybavit také světelský podnikatel Martin Bezouška z firmy MBCOMP, který jí daroval počítač s veškerým pro výuku potřebným softwarem.

Na závěr ředitelka Jana Myslivcová poznamenala, že každé dítě, které se ucházelo o zápis do této třídy, muselo projít pečlivou diagnostikou. Do budoucna pak ředitelka  světelské školy nevylučuje, že by u nich na škole mohla vzniknout ještě další podobná třída. Tentokrát by to byla třída pro starší děti, rovněž se   zdravotním postižením.

Aneta Slavíková