„Nákup školních pomůcek nás každý rok vyjde přibližně na dva tisíce korun pro jedno dítě. Se sháněním jsme už začali, protože to nechceme nechávat na poslední chvíli," uvedl otec dvou dcer Petr Veselý z Havlíčkova Brodu s tím, že nejvíce utratí za sešity, tužky, pastelky, věci na tělocvik a výtvarnou výchovu.

Přestože do začátku školního roku zbývá pouhých čtrnáct dní, lidé zatím s nákupy většinou příliš nepospíchají.

Nápor teprve přijde

„Prodej školních pomůcek se teprve pomalu rozjíždí. Je na něj ještě relativně brzy. Největší zájem očekáváme týden před a po začátku školního roku," podotkl Milan Niederle z papírnictví a drogerie na brodském Smetanově náměstí.
Tento názor potvrdil i majitel papírnictví na Havlíčkově náměstí Oldřich Švejda. „Nejdelší fronty tu máme většinou o prvním zářijovém týdnu. Rodiče mívají seznamy pomůcek přímo ze škol, podle kterých nakupují. Největší poptávka je po sešitech, penálech, taškách, ale chtějí často i fixy, pravítka nebo lepidla," dodal Švejda.

Děti je však nutné vybavit nejen na bezprostřední vyučování. Vzhledem k tomu, že ve škole některé z nich zůstávají více než polovinu dne, potřebují mít i potřeby nutné pro trávení volného času o přestávkách.
„Samozřejmostí je svačinový box a láhev na pití. Co se týče dalších doplňků, záleží hodně na tom, co škola požaduje. V některých si žáci nosí třeba i svůj vlastní ručník," řekla Jana Martínková ze společnosti Activa, která je dlouholetým dodavatelem kancelářských potřeb.

Nakoupit všechny tyto potřeby není rozhodně laciná záležitost.

Podle Miloše Fikara, ředitele havlíčkobrodské Základní školy Wolkerova, utratí za školní pomůcky většinou nejvíc žáci prvních a šestých tříd. V něčem však školy rodičům přece jen pomáhají.
„Ze zákona je povinné poskytnout každému žákovi v první třídě školní pomůcky v určité ceně. Ta je, pokud vím, osm set korun, i když nevylučuji, že se mohla v poslední době změnit. Škola navíc všem studentům půjčuje zdarma učebnice, které si opět prvňáčci mohou ponechat," komentoval Fikar s tím, že pokud se děti ke svým pomůckám chovají slušně, ušetří tím rodičům relativně dost peněz, které by museli v dalších letech utratit znovu za stejné věci.

Jan Štrobl