Na stavbu za více než 35 milionů získalo město dotaci ve výši přes 24 miliony korun. Naplno se v nové přístavbě bude učit zřejmě od nového roku.

„Díváte se na člověka, kterému spadl kámen ze srdce," konstatoval s úlevou starosta Vlastimil Marušák. Stavbu totiž od začátku provázely problémy. Dokončení se zdrželo o několik měsíců, předání stavby proběhlo prakticky den před otevřením.

Stavební firma zaplatí penále

„V současné době jsme provedli soupis různých nedodělků, stavbu jsme převzali. Pokud firma JMA Technology z Jihlavy nedodělky neopraví, opravíme je sami a firmě to odečteme z konečné částky. Už tak po ní budeme požadovat penále, které nyní čítá zhruba dva a čtvrt milionu korun. Jsme ale rádi, že dokončením stavby nás poskytovatel dotace, Regionální operační program ROP Jihovýchod, vyřadí ze seznamu rizikových projektů," podotkl starosta.

V nové přístavbě bude sedm učeben, společenské prostory, dva kabinety, z těchto sedmi učeben bude jedna zaměřená na práci s počítači.

Tato učebna je patrová. Přízemí je určeno pro žáky s handicapem, kterým by dělal výstup do schodů problémy.

Do nové přístavby se školáci už těší. „Budova je krásná. Moc se mi líbí. Budeme sem chodit hlavně na výuku informatiky," prozradila žákyně sedmé třídy Eliška Venceová. Nadšená z nové budovy je i ředitelka školy Marie Jiroušková. „V tomto případě je jasně vidět, že staré a nové může společně dobře fungovat. Školství v Jeníkově má bohatou a dlouhou historii a je dobře, že historie bude pokračovat," konstatovala ředitelka.

Podle starosty Vlastimila Marušáka se do nové budovy budou školáci stěhovat zřejmě až koncem roku, kdy bude stavba kompletně připravena k nastěhování a školáci nebudou mít před sebou žádné náročné období zkoušek a písemek. „Jde také o to, že je třeba ještě odstranit nedodělky, po škole se budou pohybovat dělníci a my musíme klást důraz na bezpečnost," vysvětlil místostarosta Martin Mrkvička.

Projekt přístavby základní školy se zrodil v hlavě bývalého starosty Jeníkova, pedagoga Pavla Kopeckého. Již kolem roku 2004 vznikl první stavební projekt, Měl pracovní název Vzdělávací a relaxační centrum při Základní škole Golčův Jeníkov.

Podle Kopeckého šlo v podstatě o výstavbu školního pavilonu, který by byl chodbami propojen s hlavní budovou školy. Bývalý starosta chtěl na stavbu získat peníze z evropských fondů, ale napoprvé se uspět nepodařilo. Nakonec muselo město Golčův Jeníkov podávat celou řadu žádostí o granty, než se podařilo na stavbu získat dotace. V přístavbě jeníkovské školy se mělo učit už v září. „Velké problémy nám hned zpočátku způsobil špatně položený kabel vysokého napětí, což zdrželo stavbu o dva měsíce. Navíc jsme museli řešit situace, kdy se realita stavby neshodovala s projektem," vysvětlil stavbyvedoucí Libor Man z JMA důvody, proč se stavba protáhla. Firmu vybralo město Golčův Jeníkov na základě zákona, který nařizuje ve výběrovém řízení vybrat firmu s nejnižší nabídkou, což je podle starosty Marušáka v praxi často nešťastné.