Tuto poněkud stereotypní představu boří školačky ze šesté a sedmé třídy základní školy v Golčově Jeníkově.

Tato škola pošle letos do jarní soutěže Kraje Vysočina, Stavíme z Merkuru, soutěžní tým, který tvoří hlavně dívky. „Přesněji v týmu jsou tři dívky a jeden chlapec. Jsou to žáci šesté a sedmé třídy a jsou to rovněž členové kroužku techniků při základní škole v Jeníkově," informoval Petr Kotting z nadačního fondu Aktivní ženy, z jehož iniciativy technický kroužek v jeníkovské škole vznikl.

Vztah k technice

Podle jeho slov může práce s moderní technikou pomoci žákům ve školách získat do budoucna lepší vztah k technice, bez ohledu na to, zda jde o chlapce, či dívky. Posluchárny humanitních oborů jsou přeplněné, zato fakulty technického zaměření mají studentů nedostatek.

„Školáci dnes sice ovládají moderní technologie, ale pasivně. Je to pro ně hra ve volném čase. My bychom chtěli dát této hře jiný rozměr, posunout ji k tvůrčímu využití a dát školákům cenné zkušenosti, které mohou využít třeba v budoucím zaměstnání," podotkl Kotting.
Letošní už 4. ročník soutěže Stavíme z Merkuru, pořádané Krajem Vysočina, se koná posledního května v Třebíči. Propozice dostupné na webových stránkách kraje byly vyhlášeny již počátkem března.

Na přípravu mají soutěžící tři měsíce. Jejich úkolem je postavit ze stavebnice Merkur 8 kolový traktůrek poháněný motorem. Jeníkov budou zastupovat Tereza Slavíková, Monika Horká, Tomáš Kotěra ze sedmé třídy a z 6. třídy Markéta Walterová. Jeníkovský školní tým složený z chlapců a dívek se této konstrukční soutěže zúčastnil již loni, přesto že jeníkovští byli úplnými nováčky, vybojovali čtvrté místo.

Přečtěte si také: Školáci postaví v soutěži z merkuru kolový traktor