„Tímto vám předávám klíč od obce," oznámil, v souladu s masopustní tradicí, vedoucímu průvodu, zvanému Strakatý, starosta obce Luboš Culek. Pak už dechovka z Trhové Kamenice zahrála do kroku a maškary se vydaly na pochod obcí.

„Tradici masopustního průvodu jsme u nás obnovili před třemi lety. Obec takovou aktivitu podporuje. Zaplatili jsme kapelu, po průvodu na masky čeká občerstvení," informoval starosta.

Po padesáti letech

Na pochod obcí se vydala asi dvacítka masek do kterých se oblékli hlavně místní dobrovolní hasiči a mládež. Kdo měl šikovné ruce, masku si ušil, kdo ne, kostým si někde půjčil.

V průvodu kráčeli holič, kominík, cikánky, kobyla, medvědář s medvědem, ale i masky ryze moderní, jako například Pipi, dlouhá punčocha. U každé chalupy se maškary zastavily, pozvaly do kola místního hospodáře a popřály bohatou úrodu.

Za odměnu je domácí pohostili sladkými masopustními koblížky a skleničkami „pro zahřátí."

Do masek se oblékli například manželé Staňkovi. „Máme ve Slavíkově chalupu. Jinak pocházíme ze Žďáru nad Sázavou. Ve městě se masopusty neslaví. To je škoda, protože lidové tradice pomalu mizejí," konstatovali oba manželé, kteří si do průvodu oblékli kostýmy Manky a Rumcajse.

Podle jedné z organizátorů, Jany Culkové, se masopustní průvody v obci nekonaly dlouhých padesát let.

„Změnilo se to až před třemi lety. Tenkrát s tím nápadem přišly pečovatelky z naší Dépéesky. Chtěly vymyslet pro obyvatele nějakou zábavu. Tak si vzpomněly na masopustní průvod. To bývala dříve u nás oblíbená lidová veselice. Do průvodu poprvé šlo asi šestnáct masek," zavzpomínala Culková.