Celá akce začala již v 10 hodin dopoledne, kdy zámek otevřel své brány veřejnosti. Na návštěvníky čekal velký dobový jarmark, který se rozprostíral po celém nádvoří i v přilehlém parku, kostýmované prohlídky zámeckých expozic, speciální dětský zámecký okruh „Se Světýlky za Karlem IV." a soutěžní dětský okruh v parku.

V rámci dopoledního programu mohli malí i velcí shlédnout několik divadelních představení, děti se mohly realizovat ve 20 tvůrčích dílničkách, případně si prohlédnout zvířátka ze Záchranné stanice v Pavlově.

Pro ty odvážnější byl v parku za zámkem po celý den připraven kouzelník a čaroděj Cave se svými hady.

O odpolední program se postarala umělecká agentura Kašpaři a divadlo Rozy Blechové.

Ti pro děti i dospělé připravili bohatý program plný smíchu, zábavy, divadla, žonglování a nechyběl ani pravý a nefalšovaný rytířský turnaj.
V podvečer na zámecké nádvoří dorazil sám velký panovník Karel IV. se svým doprovodem, a to v podání divadelního souboru DIK. Ti svým divadelním představením krátili návštěvníkům čas do začátku nočních prohlídek.

Noční prohlídky se odehrávaly v netradičním duchu, kdy průvodkyně provedla návštěvníky opravenými i neopravenými částmi zámku, ukázala nejrůznější zajímavosti a také „studnu splněných přání" v zámeckém sklepení.

Největším překvapením pro návštěvníky bylo zjevení světelské bílé paní Marie Magdaleny, která se zjevovala v nejrůznějších zákoutích našeho zámku.

Vyvrcholením celé akce byla ohromující ohňová show na zámeckém nádvoří v podání talentované skupiny Rockfire, které přihlíželo mnoho návštěvníků.

Zámek Světlá nad Sázavou děkuje všem, kteří se oslav zúčastnili a srdečně zve malé i velké návštěvníky na další celodenní akci, kterou bude Svět hraček. Festival se uskuteční v sobotu 13. srpna.

Součástí akce bude kromě otevřených zámeckých expozic a kavárny také jarmark s rozličným sortimentem, zábava, soutěže, divadla či netradiční noční prohlídky zámku.

(dop)