„Situace se výrazně zlepšila," informoval starosta Jaromír Moravec s tím, že obec hledá další možnosti, jak kulturní dům využít, a to nejen pro pořádání diskoték.
Obyvatelé Sobíňova, hlavně ti, co žijí v bezprostředním okolí kulturního domu, si totiž v minulosti stěžovali na rámus do časných ranních hodin, nepořádek, poškozený obecní majetek.

„Návštěvníci diskotéky hulákali do časných ranních hodin. Postranní uličky kolem našich zahrad používali jako záchod. Házeli nám lahve od alkoholu do zahrad. Občas rozbili nějaké okno, zdupali a zničili záhony, dokonce se nám jednou ztratilo prádlo ze šňůry," popisovali tristní situaci obyvatelé rodinných domků, které s kulturním domem v Sobíňově bezprostředně sousedí. Dnes už je prý situace jednoznačně lepší.

„V průběhu sledovaného období bylo 33 diskoték a obecní úřad obdržel 2 stížnosti. Situace se zlepšila. Zastupitelstvo rozhodlo pokračovat ve stávajícím pronájmu," informovali na svém jednání sobíňovští zastupitelé.

O problémech s příliš hlučnými návštěvníky diskoték psal Deník letos v létě. Na to reagoval pronájemce kulturního domu, Martin Stehno. Nelíbilo se mu, že právě sobíňovské diskotéky jsou označovány za hlavního a zřejmě jediného „pachatele" vandalismu v obci, což podle jeho názoru není tak jednoznačné a zdůraznil, kolik peněz investoval v Sobíňově do provozu kulturního domu a jeho rekonstrukce.

Pravda je, že obec Sobíňov, jako jedna z mála obcí na Havlíčkobrodsku, nemá problém s provozem kulturního zařízení pocházející z dob reálného socialismu. V mnoha jiných obcích kulturní domy zejí prázdnotou a zastupitelé marně hledají způsob, jak je využít.

Jenže problémy s návštěvníky sobíňovských diskoték potvrdil v létě také starosta Moravec, na kterého se rozzlobení obyvatelé nejčastěji obraceli. Proto se obecní úřad rozhodl zakročit, a s provozovatelem se dohodnout na nápravě.

„Kulturní dům je pronajatý, jsme rádi, že objekt někdo provozuje, diskotéky se pořádají pravidelně. Určité problémy se vždycky najdou, ale neradi bychom, aby jich přibývalo. Návštěvníci diskotéky totiž nejen obtěžují obyvatele v okolí hlukem a neslušným chováním, ale občas někteří poničili i obecní majetek, pokáceli dopravní značky," popsal v létě situaci v obci starosta Moravec.

O problémech kolem sobíňovského kulturního domu jednalo zastupitelstvo obce už na jaře.  „Zodpovědnost za průběh produkce a dění v okolí kulturního domu je přenesena na provozovatele. Obec Sobíňov bude sledovat účinnost opatření , a to zejména pořadatelskou službu ve vymezeném prostoru kolem objektu, dodržování uzavírací hodiny, odvoz účastníků produkce, úklid v okolí budovy. Po šesti  měsících bude provedeno vyhodnocení s rozhodnutím, jakým směrem a za jakých podmínek se bude další činnost v kulturním domě ubírat," konstatoval starosta.

Provozovatel kulturního domu se s představiteli obce dohodl na určitých opatřeních. „Kolem kulturního domu bude vymezen prostor, kde se účastníci v době zábavy mohou pohybovat, kdo prostor překročí, přijde o možnost vrátit se dovnitř, aniž by znova platil vstupné. Bude posílena pořadatelská služba a dohled nad pořádkem," slíbil provozovatel kulturního domu na jednání sobíňovským zastupitelům.

„Situace se poněkud zlepšila, další se ukáže časem," komentovali situaci kolem kulturního domu sousedé v okolí tohoto společenského zařízení. Unisono zdůrazňují, že nechtějí bránit návštěvníkům diskotéky v zábavě, pokud nebude přesahovat rámec únosnosti a pořadatelská služba bude fungovat, jak má. Zároveň někteří obyvatelé Sobíňova přišli s návrhem, aby se kulturní dům využíval i pro jiné účely než jen diskotéky pro mládež.

Zábava také pro dříve narozené

Jak informoval starosta Moravec, předložil zastupitelům například návrh občana Ondřeje Koubka. Ovšem, jak starosta dodal, je potřeba takové návrhy pečlivě zvážit a rozmyslet. „Návrhy, aby se kulturní dům využíval k zábavě například pro dříve narozené, je zajímavá idea. Nelze ale zapomenout na skutečnost, že takové akce obec dotuje, neboť jen ze vstupného náklady uhradit nelze," povzdechl si starosta. Zastupitelé Sobíňova do příští schůze připraví návrhy na vypracování studie,  jak kulturní dům v obci lze ještě využít i jinak, než jen pro diskotéky.

Deník kontaktoval i provozovatele kulturního domu. Mobilní telefon nezvedl, na písemný vzkaz nereagoval.